Na vsebino

Slovesnost ob 72-letnici odhoda XIV. divizije na Štajersko

3. jan ob 14:00

Vabljeni na slovesnost ob 72-letnici odhoda XIV. divizije na Štajersko, ki bo ob 14. uri pri šoli na Suhorju pri Metliki.

V kulturnem programu bodo nastopili Ženski pevski zbor DU Metlika, učenci Podružnične šole Suhor in harmonikar Marjan Končar.

V mnogih bojih preizkušena XIV. divizija je imela v svoji sestavi tri elitne partizanske brigade »Toneta Tomšiča«, »Ljuba Šercerja« in »Mirka Bračiča«. V ledenem mrazu in globokem snegu je divizija soočena z nekajkrat močnejšim sovražnikom bojevala težke in pomembne bitke. Senovo, Bohor, Okroglica, Gračnica, Konjiška gora, Lindek, Ravne, Bele vode, Mozirske planine, Raztoke, Smrekovec, Bela peč, Graška gora, Paški Kozjak, Basališče in drugi kraji so pomniki izredno težkih bojev, izjemne taktike in nadčloveških naporov.
Svoje poslanstvo je XIV. divizija opravila na najboljši možen način kljub hudim izgubam. V postroju na Graški gori, 22. marca 1944, je bilo 548 borcev, na terenu po hišah v bolnišnicah še 117 borcev, 10 pa je bilo poslanih v Kozjansko četo. Po tem prikazu je od 1.112 ostalo živih 698 borcev (iz govora Mihe Butare na Suhorju, 5. 1. 2013).

Na fotografiji so upodobljeni partizani na radiotelegrafskem tečaju v Črmošnjicah pri Semiču, 1. 12. 1943. Nekateri med njimi so se udeležili tudi pohoda 14. divizije na Štajersko, ki se je začel 6. januarja 1944 iz Suhorja v Beli krajini. Fotografija je iz osebne zbirke B. Flajšmana.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj