Na vsebino

Tonček; Mama, kaj dns nebo dana?

27. jan ob 18:00

Tonček vas pričakuje tudi v letošnjem letu, nova termina za ogled filma sta že razpisana. Vabljeni na ogled v Metliko (27.1.ob 18. uri) in Semič (4.2.ob 18.uri).

Leta 2007 je Toni Gašperič izdal knjigo spominov na otroštvo in odraščanje v rodni Metliki pod naslovom Povej jim. V njej so objavljene krajše zgodbe, polne čustev, humorja in trpkih spominov. Med njimi boste našli tudi zgodbo z naslovom Mama, kej dns ne bo jutra (pisca scenarija Mio Čikić in Uroš Raztresen sta za film jutro v naslovu zamenjala z dnevom). Gre za dogodek iz življenja Tončka, fanta s socialnega obrobja, navdušenega nogometaša, ki mu sovrstniki obljubijo, da ga bodo vzeli s seboj na pravo nogometno tekmo v Maribor. Toda v noči pred odhodom mu pobalini pripravijo neprijetno presenečenje v hiši v kateri živi z mamo in psom. Za Tončkom je dolga noč,vendar ga to ne prizadene toliko kot misel, ki ga spreleti, ko dolgo ni jutra, da dneva morda sploh nikoli več ne bo…Tej osnovni zgodbi sta pisca scenarija dodala še na smetišču najden nogometni dres, za katerega se izkaže, da je pripadal svetovno znanemu nogometašu.

Za razliko od dosedanjih Raztresenovih filmov – Črno na belem, Prigode kmeta Pajota I in II ter Vrnitev Lojzeta Maškute iz Amerike – pri Tončku ne gre za humorni izdelek, pač pa za pretanjen prikaz pokvarjenosti sveta, v katerem ni prostora za poštenost, naivnost ali kakršno koli različnost. Vlogo Tončka je odigral Jože Rožman, mamo Anica Mokrovič, film je bil posnet z denarno pomočjo metliške Občine, v njem pa sodeluje še vrsta mladih amaterskih igralcev. Glasbo so ustvarili Jani Lipičnik, Darko Bubnjič in Uroš Raztresen, ki je stal tudi za kamero.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj