Na vsebino

Tvrtko Sarić: Kitara mediterana

7. dec ob 18:00

Vabljeni na kitarski koncert prof. Tvrtka Sarića, ki bo ob 18. uri v dvorani Glasbene šole Črnomelj.

Program:

Mario Castelnuovo - Tedesco (1895-1968)

Sonata (Omaggio a Boccherini)

Allegro con spirito

Andantino, quasi cancone

Tempo di Minuetto

Vivo ed energico

Željko Brkanović (1937- 2018)

Suita Mediterana

Jota

Siciliana

Croatiana

Joaquin Rodrigo (1901- 1999)

Tres piezas españolas

Fandango

Passacaglia

Zapateado

Isaac Albéniz (1860 - 1909) (arr. D. Petrinjak)

Iz španske suite, op. 47

Sevilla

Asturias (Leyenda)

Tvrtko Sarić

je bil rojen v Gospiću. Kitaro se je pričel učiti na srednji šoli na Reki, kjer je študiral tri leta v razredu Nikole Jedrilinića, nato pa v Srednji glasbeni šoli v Zagrebu, kjer je končal v razredu prof. Istvan Römerja. Šolanje je nadaljeval na zagrebški Akademiji za glasbo, kjer je diplomiral v razredu prof. Darka Petrinjaka. Na Visoki šoli za glasbo v Lovranu je obiskoval enoletno specializacijo pri prof. Goranu Listešu.

V času študija in kasneje je svoje zanje dopolnjeval na nacionalnih in mednarodnih mojstrskih tečajih (V. Dešpalj, ML Saomarcos, D. Russell, R. Issac, M. Barrueco). Slovenija, Avstrija, Nemčija, Poljska, Švica, Bosna. Mehika in Združene države Amerike so le nekatere od držav, kjer je nastopal kot solist in komorni glasbenik.

Nastopil je kot solist z Zagrebško filharmonijo, z godalnim kvartetom Malpera, Splitskim godalnim kvartetom, “Cadenca”, “Sebastian”, “Porin” in s Celjskim godalnim orkestrom.

Nastopa v orkestru Zagrebške filharmonije in ansamblom Cantus. Od leta 2010 do leta 2015 je igral lutnjo v ansamblu Minstrel. Od leta 2016 igra v Kvartetu kitar (Zoran Dukić, Petrit Çeku in Maroje Brčić). Kvartet je leta 2017 dobil nagrado Orlando (nagrada HRT-a za najboljši koncert na Dubrovških letnih igrah.

Do sedaj je izdal pet albumov: “Insieme” v letu 2001 s pianistom Damirjem Gregurićem, ki ga je objavila slovenska založba "Coda". Pri založbi Aquarius Records je leta 2006 izšla zgoščenka z naslovom “Recital”, leta 2007 album z naslovom “And than turn to the mountain...“ s slovenskim flavtistom Matejem Grahkom, ter ''Serenade'' iz leta 2015 z violinistoma Ivom in Tvrtkom Barač. Leta 2011 je z ansamblom Minstrel izdal zgoščenko “Welcome to renaissance” (Menart).

Je ustanovitelj poletnega glasbenega festivala klasične glasbe v Gospiću in več glasbenih ciklov v mestu Gospić.

Leta 2012 je na Pedagoški fakulteti v Gospiću ustanovil pevski zbor ''Degenija''. Z zborom je imel več kot trideset koncertov na Hrvaškem in Sloveniji. Leta 2017 je za umetniško delo in vodenje zbora dobil Rektorovo nagrado Univerze v Zadru.

Kot profesor je zaposlen na Pedagoški fakulteti v Gospiću in Glasbeni šoli v Črnomlju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj