Na vsebino

V objemu Lahinje, opera

12. sep ob 20:00

Vabljeni v ljubljanske Križanke, kjer boste ob 20. uri priča prvi tamburaški operi na svetu v izvedbi Tamburaškega orkestra Dobréč, prav tako najboljšega tamburaškega orkestra na svetu!

Na dogodku ne bodo manjkala odlična belokranjska vina, gin in pogača.

V okljuku reke Lahinje na tromeji občin Črnomelj, Semič in Metlika še danes stoji grad Gradac (Gradez). Na njem naj bi se po še živeči zgodbi iz prve polovice 17. stoletja, ko je tamkajšnjim krajem pretila turška nevarnost, zgodila stanovsko prepovedana ljubezen med plemkinjo in mlinarjevim sinom; v prvi tamburaški operi na svetu sta jo upodobila libretist Janez Doltar in skladatelj Gregor Zagorc.

Glavna protagonista, Katarina (Sara Žuvela)in Andrej (Gregor Ravnik), v svoji zaljubljenosti dolgo ne dojameta, da je ljubezen med plemkinjo in mladim mlinarjevim sinom stanovsko ne samo prepovedana, marveč celo nevarna za celotno skupnost, kar povzroči dramatične preplete zgodbe z obilo čarobnih prizorov, značilnih za Belo krajino.

Premierno je opero v sodelovanju z vrhunskimi opernimi pevci, opernim zborom in folklorističnim društvom Kres v režiji uveljavljene režiserke Eve Hribernik izvedel Tamburaški orkester Dobréč, ki neprekinjeno deluje od leta 1997 in ga odlikujejo odlična dinamika, melodičnost in usklajenost; orkester je poleg številnih najvišjih priznanj na mednarodnih festivalih na Tamburica Festu v Novem Sadu leta 2021 prejel naziv najboljšega tamburaškega orkestra na svetu.

Vstopnice za dogodek lahko kupite TUKAJ.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

    
32
46
55
68
79
811
95
11
18
23
24
25
26
28
30
31
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj