Na vsebino

Vabilo na javni pogovor s Koalicijo ŽLS za dolgotrajno oskrbo

22. maj ob 17:00

Spoštovane občanke in občani Črnomlja, Metlike in Semiča!

Ženski lobi Slovenije (ŽLS) se je odločil prekiniti zaporedje neuspelih poskusov slovenskih vlad, da pripravijo zakon, ki bi urejal dolgotrajno oskrbo, in pomagati zgraditi družbeno soglasje o modelu dolgotrajne oskrbe, ki ga v Sloveniji želimo in zmoremo. V ta namen smo ustanovile Koalicijo za dolgotrajno oskrbo. V njej se povezujemo vse/vsi, ki enako ocenjujemo bistvo problema in zahtevamo, da se dolgotrajna oskrba opredeli kot univerzalna pravica, njeno zagotavljanje pa sistemsko uredi kot javna, pluralna in vsem dostopna storitev.

Ker želimo v odločanje o tem vključiti predvsem tiste, ki jim bodo predlagane rešitve najbolj določale vsakdanje življenje, bo koalicija organizirala javne razprave o svojem predlogu temeljnih izhodišč zakona in javni pritisk ljudi na vse stranke, ki bo pripeljal do tako zastavljenega zakona o dolgotrajni oskrbi v prvem letu nove vlade in državnega zbora. Zato vas vabimo na javno razpravo o tej temi.

Razprava bo potekala od 17. do 19. ure v mali dvorani Kulturnega doma Črnomelj, Ulica Otona Župančiča 1, Črnomelj.

Razpravo bo v imenu ŽLS in njegove Koalicije za dolgotrajno oskrbo uvedla in vodila predsednica Ženskega lobija Slovenije, gospa Violeta Neubauer.

Strokovno predstavitev izhodišč Koalicije, zakaj potrebujemo drugačen zakon o dolgotrajni oskrbi od tistega, ki je obtičal v vladnih predalih, bo predstavila dr. Vesna Leskošek, dekanja Fakultete za socialno delo.

Stanje v Črnomlju in Metliki nam bosta predstavila županja, gospa Mojca Čemas Stjepanovič, in župan gospod Darko Zevnik, v Semiču pa njihova županja, gospa Polona Kambič ali njena predstavnica/ik, direktorica DSO Črnomelj gospa Valerija Lekić Poljšak ter predstavniki društev in institucij, ter neformalnih domačih oskrbnic/kov ki na lokalni ravni skrbijo za ljudi, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo.

Sledila bo razprava z vsemi, ki se udeležujete tega dogodka. Nanj smo povabile tudi kandidatke in kandidate vseh strank, ki se nameravajo udeležiti prihajajočih državnozborskih volitev, in medije.

Sklepe iz razprave bo na koncu povzela članica Koalicije za dolgotrajbo oskrbo, gospa Sonja Lokar.

Skupaj lahko dosežemo soglasje, ki ga bodo vzele za svojega vse ali vsaj večina bodočih parlamentarnih strank in vsaka od možnih vladnih koalicij. Dolgotrajna oskrba je preveč pomembna za vsakogar izmed nas, da bi jo prepustili v urejanje katerikoli ozko strankarsko naravnani politiki.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj