Z namenom povečanja zavedanja o nevarnostih visokega krvnega tlaka obeležujemo 17. maja svetovni dan hipertenzije. Veliko se da za preprečevanje oziroma regulacijo hipertenzije narediti z zdravo prehrano. »Poskrbite za omejitev vnosa soli v prehrani, prav tako naj bo omejen vnos alkohola. Pomembna je zdrava prehrana z uživanjem zelenjave, vlaknin, polnozrnatih žit, beljakovin rastlinskega izvora z majhno vsebnostjo nasičenih maščob in holesterola ter mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob. Z zmanjšanjem telesne teže se zmanjša tudi krvni tlak, zato vzdržujte primerno telesno težo. Pri tem pomaga redna telesna dejavnost, pri čemer je za zdravljenje hipertenzije še posebej priporočena redna aerobna vadba. Še en velik korak je opustitev kajenja, saj je kajenje velik dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni,« našteva nasvete nacionalna koordinatorica Farmacevtske skrbi pri hipertenziji Lekarniške zbornice Slovenije mag. Ivanka Brus. Pri Lekarniški zbornici Slovenije svetujejo redno spremljanje krvnega tlaka predvsem pri bolnikih s povišanim krvnim tlakom. Sedaj so farmacevti zaradi splošnih omejitev zaradi epidemije manj v stiku s pacienti. Omejen je tudi način njihovega sodelovanja, saj morajo farmacevti pri svetovanju ostati brez osebnega stika s pacientom, zato ne morejo izvajati meritev krvnega tlaka. Bolniki s hipertenzijo naj doma poskrbijo za redno merjenje svojega krvnega tlaka, tu pa je nekaj nasvetov za pravilno merjenje.

1. Pol ure pred merjenjem ne jejte, ne pijte in ne kadite

Pri meritvah krvnega tlaka doma velja, da so normalne vrednosti sistoličnega krvnega tlaka pod 135 mm Hg in diastoličnega pod 85 mm Hg. Pol ure pred merjenjem ne jejte, ne pijte in ne kadite. Izpraznite mehur, saj poln mehur poviša krvni tlak za 10 mm Hg.

2. Pripravite si pisalo in papir

Pisalo in papir boste potrebovali za zapis meritev. Po vsaki meritvi zapišite vrednost sistoličnega in diastoličnega tlaka ter srčnega tlaka, datum in čas meritve ter morebitne posebnosti. Za zapisovanje rezultatov lahko namenite posebno beležko, da bodo vaše meritve vedno zbrane na enem mestu.

3. Med meritvijo ne govorite

Pred meritvijo vsaj pet minut udobno počivajte. Med meritvijo ne govorite in bodite čimbolj sproščeni. Sedite na stolu, naslonite se nazaj, noge naj ne bodo prekrižane. Vsaka stiska ali napor, tudi govor, bo vaš pritisk malo povišal.

4. Manšeta primerne velikosti mora biti med meritvijo v višini srca

Manšeto merilnika namestite na ustrezno mesto na golo roko ne pretesno ne preohlapno – pod njo naj bo za prst prostora. Manšeta mora biti v višini srca, zato roko naslonite na mizo ali naslonjalo za roko, če sedite v naslanjaču. Premajhna manšeta meritvi doda od 2 do 10 mm Hg, nepodprta roka doda 10 mm Hg, manšeta, nastavljena preko oblačila pa doda od 5 do 50 mm Hg.

5. Izmerite dvakrat

Krvni tlak izmerite dvakrat zapored z eno- do dvominutnim presledkom, še posebej, če so izmerjene vrednosti zvišane. Rezultate, kot rečeno, zapišite na list papirja ali v za to namenjeno beležko