Na vsebino

5 nasvetov - 5 poslovnih izzivov, kjer vam lahko pomagajo zgodbe

Zgodbe so del naših življenj, potreba po njih je zapisana v človeški genom, zato smo tudi pri poslovanju odvisni od njih, pa če to želimo ali ne. Zaradi čustvenih odzivov na zgodbo smo poleg tega, kako čutimo, pripravljeni spremeniti svoj način razmišljanja, delovanja in vedenja. Dejstvo je, da ljudje vedno poslujemo z ljudmi, ne pa s podjetji; da radi poslujemo s tistimi, ki jih poznamo in da drugim radi priporočamo ljudi, ki jim sami zaupamo. Če želite v krogu svojih sodelavcev, poslovnih partnerjev ali strank uporabljati zgodbe, s katerimi želite doseči nek poslovni namen, si pomagajte s temi nasveti.

1. Želite prodati? Uporabite zgodbo o koristih, ki jih prinašate.
Cel svet že ve, da danes prodajajo zgodbe. Govorijo naj o koristih, ki jih prinašate, in o tem, kako rešujete težave. Podjetja, ki znajo najbolje povedati take zgodbe, največ prodajo. Ljudje se namreč za nakup odločijo na podlagi čustev in nato svojo odločitev podprejo z logiko in dejstvi, ki njihovo (že sprejeto) odločitev podpirajo, ostale argumente pa načrtno spregledajo. Zgodbarjenje je zato najhitrejši, najučinkovitejši in najzanesljivejši način za doseganje zaupanja, ki je predpogoj za uspešno prodajo. Z dobro zgodbo najlažje demonstrirate koristi, ki jih bo nagovorjeni imel od posla z vami, ali pa mu prikažete, kako je nekomu tretjemu z vašo pomočjo nekaj že uspelo. Poleg tega z zgodbo najhitreje opravite s pomisleki ali ugovori.

2. Ustvarili ste odličen produkt ali storitev ampak s konkurenco si ne želite tekmovati s ceno. Potem morate nujno ustvariti še nekaj …
To, kar vas loči do uspeha, je izvirna zgodba. Pred desetimi leti sta Rob Walker in Joshua Glenn izvedla izjemen antropološki eksperiment, ki je mnogim zbistril pogled okoli poslovnega zgodbarjenja: na eBayu sta nakupila drobnarije, za katere sta v povprečju odštela 1,25 dolarja. Za predmete - med njimi so bili denimo keramična konjska glava, posodica za smetano v obliki krave in podobno - sta zapravila 129 dolarjev. Nato sta prosila več kot 200 piscev in pisateljev, da prispevajo ustvarjalne zgodbe, ki bodo pripisale tem sicer zelo vsakdanjim predmetom sentimentalno vrednost. Predmete, kupljene za 129 dolarjev in opremljene z izvirnimi zgodbami, so prodali za skoraj 8000 dolarjev. Zmagovalen je bil keramični odlitek konjske glave, za katerega so dobili 60 x več, kot so zanj zapravili.

3. Vam je koronavirus prinesel organizacijske spremembe, ki jih je treba spraviti v življenje? Uporabite zgodbo, bolj boste uspešni.
Zgodbe so odlično orodje poslovne komunikacije, s katero lahko rešujete bodisi strateške bodisi druge nepredvidljive izzive, ki nastajajo znotraj organizacije dela kateregakoli podjetja. Karantena zaradi virusa je zagotovo prinesla tudi slovenskim podjetjem številne tovrstne izzive. Ljudem najlaže ponazorite pomembnost sprememb in zakaj jih je treba speljati, z zgodbami, ki demonstrirajo nujnost in koristi od sprememb. Zgodbo lahko vzamete bodisi iz poslovnega bodisi svojega zasebnega življenja in jo povežete z vašim namenom. Tako lahko pospešite medsebojno sodelovanje in timsko delo, krepite pripadnost podjetju ali timu, rešujete zaplete in spore in vzpodbujate empatijo.

4. Zapisali ste vrednote svojega podjetja, zdaj pa bi radi, da zaživijo v praksi ...

Zgodbarjenje je prvovrstno orodje za širjenje skupnih vrednot podjetja ali njegove vizije. Tako vrednote kot tudi vizija predstavljata mrtvo črko na papirju, če ju zaposleni dejansko ne živijo in dnevno izpričujejo v praksi, začenši z vodilnimi ljudmi, seveda. Vrednote lahko naštejejo vsi, če se jih naučijo na pamet, a jih polovica zaposlenih morda sploh ne bo razumela, ponotranjil pa jih bo le zelo majhen odstotek. Torej uporabljajte kratke zgodbe, iz katerih bo razvidno, zakaj so vrednote dejansko pomembne. Korist bo dvojna: zaposleni bodo bolje razumeli njihovo bistvo in dlje časa jih bodo pomnili.

5. Kakšna naj bo zgodba, da bo dosegla namen?

Človeški možgani so ustvarjeni za to, da iščejo zgodbe, ki imajo preprosto a učinkovito strukturo: začetek, jedro in razplet oziroma zaključek. Ob obilju informacij namreč zgodbe na takšen način ustvarjajo red v naših glavah in dajejo smisel našemu delu, bivanju in življenju. Zato naj bo vaša zgodba sestavljena na ta način, pri čemer naj jedro ustvari zaplet, zaključek pa odraža poanto in izkaže vaš poslovni namen. V zgodbo vključite človeške karakterje in ji dajte čustveno ozadje. Čustva so namreč tista, ki že od pradavnine vodijo naše odločitve in ki povzročajo, da smo zmeraj, tudi če se tega ne zavedamo, povezani s soljudmi.

Informacije o avtorju:

Dušan Waldhütter je avtor, zgodbar, predavatelj, novinar, urednik, glasbenik in tekstopisec, ki ustvarja pod blagovno znamko WOW Stories – Izkoristite svet besed, da dosežete hitreje, karkoli želite. Je avtor knjige Donosno zgodbarjenje – poiščite svojo zgodbo, ki bo segla do src in denarnic, prvega slovenskega priročnika, ki govori o tem, kako v poslu uporabiti zgodbe (več na www.donosnozgodbarjenje.si). Njegovo poslanstvo je, da ustvarja vsebine za doseganje specifičnih ciljev; predava in svetuje, kako lahko kot posameznik izkoristite zgodbe v poslu, in da pomaga podjetjem do zgodb o blagovni znamki, ki združujejo poslanstvo, vizije in vrednote in še eno izjemno sestavino, od katere so odvisni vsi v poslu: uporabniško izkušnjo.

Vir: https://andreja-jernejcic.si/

Lin&Nil, d. o. o.
Stoženska ulica 12
1000 Ljubljana

PE Diamant
Letališka cesta 5
(2. nadstropje)
1000 Ljubljana

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj