Na vsebino

Kako premagati alergijski rinitis?

Bojan Madjar
Bojan Madjar

Alergijski rinitis je najpogostejša oblika neinfekcijskega rinitisa in ena najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni. Predstavlja eno izmed zdravstvenih težav, zaradi katerih bolniki pogosto poiščejo pomoč v lekarni. Bojan Madjar, mag. farm. spec., nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi »Vprašaj o svojem zdravilu« iz Lekarniške zbornice Slovenije je nanizal nekaj nasvetov o premagovanju alergijskega rinitisa.

Posvet in iskanje simptomov

Avgust in september sta neprijetna predvsem za ljudi, ki so alergični na zeli in predvsem ambrozijo, ki spada med najbolj alergene rastline. Alergijski rinitis je najpogostejša oblika neinfekcijskega rinitisa in ena najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni. V lekarni vam pomagamo na različne načine, pogosto skušamo ugotoviti ali so simptomi najverjetneje posledica alergične reakcije, ali gre za drug vzrok. Z veliko verjetnostjo domnevamo, da gre za alergijski rinitis, če sta prisotna vsaj dva od naslednjih simptomov: voden nosni izcedek, kihanje v epizodah, srbež nosu ali konjunktivitis, torej vnetje očesne veznice z znaki in simptomi, kot so pordele in srbeče oči z obilnim vodenim izcedkom.

Alergija na pelode trav in drugih rastlin ali alergene

Občasni alergijski rinitis se pojavlja sezonsko, zaradi alergije na pelode trav in drugih rastlin. Pojavlja se v obdobju cvetenja rastline, na katero je alergija prisotna. Stalni alergijski rinitis pa se pojavlja v primeru, ko je bolnik alergičen na alergen, ki je v njegovem okolju stalno prisoten, kot so na primer pršice in prah. Zaradi tega so tudi težave pogoste in stalne.

Svetovanje glede pravilne uporabe zdravil

Bolniki z alergijskim rinitisom lahko za lajšanje tegob posežejo po nekaterih zdravilih. Zelo pomembna vloga farmacevta pri samozdravljenju alergijskega rinitisa je svetovanje glede pravilne uporabe zdravil. Antihistaminike v obliki tablet uporabljamo enkrat dnevno. Odmerjanje zvečer priporočamo tistim, ki jim povzročajo zaspanost, kar je ob novejših zdravilih redek neželen učinek. Lahko jih uporabljamo tudi po potrebi. Redno je potrebno uporabljati nosno pršilo, ki vsebuje glukokortikosteroid, saj se optimalni učinek doseže šele čez nekaj ur oziroma dni. Učinkuje tudi ob bolj izraženih simptomih in v primeru težav, recimo zamašenosti nosu, ko so antihistaminiki neučinkoviti.

Brez škodljivih in neučinkovitih pristopov

Simptomi alergijskega rinitisa pomembno zmanjšajo kakovost življenja in vplivajo na družabno življenje, šolski uspeh in delovno zmožnost. Bolniki z alergijskim rinitisom, bodisi zaradi podcenjevanja bolezni, bodisi zaradi nezadovoljstva z obravnavo, pogosto iščejo sami rešitev svojih težav in zato niso tako uspešni, kot bi lahko bili. Izkoristite pomoč lekarniškega farmacevta, ki vam bo skušal najti ustrezno rešitev vaših težav in vas odvrnil od preizkušanja neučinkovitih ali celo škodljivih pristopov.

Kdaj k zdravniku?

Farmacevt bo pacienta napotil k zdravniku, če ima unilateralno prisotnost simptomov (simptomi so izraženi samo v eni nosnici), ob zamašenem nosu brez sočasno prisotnih drugih simptomov, ob gnojnem izcedku iz nosu ali bolečini v ušesu, glavobolu in ponavljajoči se epistaksi (pogoste krvavitve iz nosu) ali ob popolni izgubi občutka voha (anosmia), pa tudi v primeru, če bo na podlagi simptomov posumil na neodkrito astmo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj