Na vsebino

Kako v času korone poslovati na azijskih trgih?

Vsaka država po epidemiji koronavirusa reagira drugače, uvaja svoja pravila, kar tudi od podjetij zahteva nenehna prilagajanja. Andrej Boštjančič, direktor podjetja Softnet, je na azijskem trgu s podjetjem prisoten na Kitajskem, v Singapurju, na Filipinih in v Vietnamu. Prav slednji se ponovno sooča s primeri novega virusa, slovensko podjetje pa se spremembam uspešno prilagaja. Kako, je Andrej Boštjančič strnil v petih odstavkih.

Hitra reakcija in ukrepanje

Prve nove primere koronavirusa so vietnamske oblasti po stotih dneh zabeležile v turistični provinci Da Nang, ki so jo prav zato v celoti zaprli. Vse turiste so evakuirali, izhod oziroma vstop v mesto pa je popolnoma onemogočen. Prav tako je bil izdan odlok, da se prav vsi domačini in tudi tujci, ki so na počitnicah, testirajo.

Ohranjanje fizične razdalje in obvezna karantena

Azijci ukrepajo hitro. Potem ko so pred kratkim potrdili prvo okužbo po 99 dnevih, so v mestu uvedli ukrep ohranjanja fizične razdalje. Okužbo so sicer potrdili pri Vietnamcu, preventivno pa je moralo v karanteno 50 ljudi, ki so bili v stiku z njim. Tako so tudi, na primer, ko so v bolnici ugotovili okužbo pri enem pacientu, v karanteno poslali kar celotno ustanovo. Za najmanj dva tedna pa so odpovedali mednarodne polete in prekinili notranji turizem.

V največjem mestu takoj zaprli restavracije in lokale

Stanje se spet slabša, tudi v največjem vietnamskem mestu Ho Ši Minhu so našteli nekaj primerov obolelih. Zaprli so vse restavracije in lokale. Vietnam je do avgusta zabeležil približno 717 primerov obolelih, jih je pa več kot pol že ozdravelo. Nekatere province, med njimi Quang Nam in Phu Yen so se odločile, da zaprejo dostop do turističnih znamenitosti. Uradni podatki oblasti sicer kažejo, da je do sedaj umrlo 9 ljudi.

Poslovanje v Vietnamu

Vsaka država reagira drugače, uvaja svoja pravila, kar tudi od nas zahteva nenehna prilagajanja. Na srečo smo kot slovensko podjetje navajeni na spremembe in se znamo prilagoditi. Nekaj izkušenj imamo že od začetka leta, ko smo epidemijo začeli doživljati v naši kitajski pisarni, potem pa so sledile še ostale. Tako se v eni državi, kjer poslujemo, epidemija malo umiri, drugje je na vrhuncu, v tretji pa spet izbruhne novi val. Trenutno je slabše v Vietnamu, vendar naše poslovanje za sedaj poteka nemoteno.

Delo od doma

Podjetja seveda lahko veliko stvari naredijo na daljavo, ampak problem je, da če v podjetju ni zagnana proizvodnja, podjetje nima prihodka, posledično bo težko plačalo storitve strank. Tudi naše podjetje je nekaj časa delalo od doma. Prav tako so takoj zaprli šole in uvedli virtualno učenje. Ljudje v Aziji so na splošno zelo previdni, veliko dajo na zdravje, že med prvim valom so vsi nosili maske, upoštevali osnovne varnostne ukrepe in se izogibali prireditvam.

Nasvete je pripravil Andrej Boštjančič, direktor podjetja Softnet.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj