Ne glede na trajanje in destinacijo se je potrebno na vsako potovanje dobro pripraviti; potovalna lekarna je ključen del odgovorne priprave prtljage – da bodo počitnice res brezskrbne. To še posebej velja v primerih, ko potujemo s celo družino, z majhnimi otroki, v primeru nosečnosti ali pa če nas morda pestijo zdravstvene težave. Tudi sicer moramo pred odhodom vedno poskrbeti za nemalo stvari, med drugim predvsem za našo prtljago. Eden njenih ključnih delov je osebna potovalna lekarna, ki mora biti v času po epidemiji koronavirusa obogatena z razkužuli in maskami. Miran Golob, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije je zbral nekaj nasvetov o obvezni opremi na dopustu.

1. Obvezna oprema: razkužilo za roke in rane

Da bomo dopust tudi ob zdravstvenih težavah ali manjših poškodbah preživeli čim lepše, si pred odhodom pripravimo osnovno potovalno lekarno, v katero sodijo razkužilo za roke in rane; prvo naj bo pri roki tudi med osebno prtljago, da ga lahko uporabimo vedno, ko vstopamo v javne prostore in jih zapuščamo; zaščitne maske; zdravilo proti bolečinam in povišani telesni temperaturi; zdravilo proti prebavnim težavam, kot so zaprtje ali driska; v primeru zastrupitve s hrano ali pijačo je zelo primerno tudi medicinsko oglje, saj nase veže strupe in bakterije ter zapira.

2. Nikar brez kreme z visokim zaščitnim faktorjem

Nikar ne pozabimo tudi na prvo pomoč – vedno mora vsebovati sterilne obveze, gaze ter obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo in škarjice. Med potovalno lekarno sodijo tudi kreme za zaščito pred soncem glede na tip kože, priporočljiva so tudi sredstva za nego po sončenju ter pripravki za nego morebitnih opeklin; zaščita pred piki insektov, kot so komarji in klopi. Poleg zaščite si je koristno priskrbeti tudi izdelke za nego in zdravljenje po pikih insektov. Nikakor pa ne smemo pozabiti na zdravila, ki jih redno jemljemo. Posebno pozornost je treba posvetiti zdravilom, za katere je določen poseben režim shranjevanja, zanje uporabite hladilne torbice, ki omogočajo prenašanje takšnih zdravil.

3. Zdravilo proti potovalni slabosti

Poleg prebiotikov in probiotikov je priporočljivo s seboj vzeti tudi odvajalo, rehidracijski prašek, ki ob driski ali bruhanju nadomešča izgubljene minerale in preprečuje dehidracijo, zdravilo proti potovalni slabosti, da se izognemo slabemu počutju na poti; termometer, zdravila proti alergijam v obliki tablet, alergijske reakcije na koži pa lajšajo tudi določeni geli oziroma mazila.

4. Ob morebitni okužbi s koronavirusom

Znaki običajnih viroz so zelo podobni znakom okužbe z novim koronavirusom. Brez posveta z zdravnikom ni mogoče ugotoviti povzročitelja viroze. Če zbolite z znaki viroze, ne hodite nenapovedano v zdravstveno ustanovo, ampak najprej po telefonu pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika. Ob morebitnih znakih bolezni COVID-19 tudi na počitnicah ravnamo skladno z navodili kot veljajo doma. Po telefonu takoj poiščemo zdravniško pomoč. Strogo po navodilih zdravniške službe, z upoštevanjem vseh navodil za zmanjšanje prenosa okužbe, dostopamo do zdravstvenih ustanov, ki so namenjene bolnikom s sumom na COVID-19. Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus.

5. Na počitnicah se izogibajte tržnicam

Za varne in sproščene počitnice je najpomembnejše to, da poskrbite za čim boljši imunski sistem, primerno medsebojno razdaljo v javnih prostorih, uporabo zaščitne maske, kjer medsebojne razdalje najmanj 1,5 metra ne morete zagotoviti. Masko tudi vedno nadenite, če sami obolevate za respiratornimi obolenji. Poskrbite tudi za to, da se izogibate stiku z ljudmi, ki so že po videzu bolni, izogibajte se tržnicam, kjer ste lahko v kontaktu z živimi ali mrtvimi živalmi, roke si umivajte z milom ali uporabljajte dezinfekcijska sredstva za roke na alkoholni osnovi po uporabi toalet, kakršnemkoli kontaktu z živalmi, na videz bolno osebo in pred zaužitjem kakršnegakoli obroka.

Nasvete je pripravil Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije