V okviru projekta Ethereum je nastala kriptovaluta ether, za katero številni pričakujejo, da bo ostala prava kriptovaluta prihodnosti, medtem ko naj bi bil bitcoin nekakšno digitalno zlato. Bitcoin bi načeloma lahko nadgradili, da bi izpolnjeval še druge funkcije, a je enostavneje in učinkoviteje postaviti novo verigo blokov. Zato imamo dandanes več tisoč kriptovalut, med njimi tudi ether. Uveden je bil julija 2015, je decentralizirana platforma, ki izvaja tako imenovane "pametne pogodbe". Pametne pogodbe so pogodbe, ki se izvajajo same, točno tako, kot je programirano brez možnosti izpada, cenzure, goljufije ali poseganja tretjih oseb. Ethereum zahteva obliko vrednosti na verigi, ki spodbuja validacijo transakcij znotraj omrežja. To omogoča kriptovaluta "ether" (ETH). Ether ne dovoljuje zgolj pametnih pogodb na platformi Ethereum, ampak deluje tudi kot medij izmenjave. Ethereum deluje na odprtem blockchain omrežju brez dovoljenja.

Pravzaprav je namen Ethereuma ustvariti alternativni protokol za razvoj decentralizirane aplikacije. Lahko si ga predstavljamo kot velik svetovni računalnik, ki ima svojo verigo blokov z vgrajenim programskim jezikom, ki omogoča vsem, da lahko sami pišejo tako imenovane pametne pogodbe ter decentralizirane aplikacije, kjer lahko svobodno ustvarjajo svoja pravila, transakcijske formate in funkcije. Pametne pogodbe, ki vsebujejo vrednosti in se odklenejo le, kadar so določeni pogoji izpolnjeni, so glavna razlika med Bitcoin skriptnim jezikom. Vse to zaradi zavedanja vrednosti in stanja v verigi blokov.

Ethereum računi

V Ethereumu je stanje bloka hranjeno v objektih imenovani računi. Vsak račun ima 20 bajtov dolg naslov. Ethereum račun vsebuje štiri polja:

-števec, ki služi za kontrolo, da se vsaka transakcija izvede le enkrat,

-trenutno stanje na računu,

-kodo pametne pogodbe na računu,

-shrambo raˇcuna (privzeto je prazna)

Ether je osnovna interna kripto valuta za plačevanje pristojbine za transakcije med računi. Obstajata dva tipa računov. Prvi je račun v zunanji lasti, ki je kontroliran s strani zasebnega ključa. Drugi je pogodbeni račun, ki jih nadzira njihova pogodbena številka. Račun v zunanji lasti ne vsebuje kode, kar pomeni, da lahko pošiljamo sporočila z ustvarjanjem in podpisovanjem transakcije. V pogodbenem računu se koda aktivira ob prejetju sporočila, ki omogoča ustvarjanje novih pogodb, pošiljanje drugih sporočil ter branje in pisanje v notranjem pomnilniku.

Pogodbe so v Ethereumu neke vrste “avtonomni agenti”, ki živijo v Ethereumovem okolju in izvajajo določen kos kode, kadar ga sporočilo ali transakcija sproži. Imajo neposreden nadzor nad stanjem Ethera na računu in lastno zalogo ključev ali vrednosti.

Transakcija se v Ethereumu uporablja za sklicevanje na podpisan paket podatkov, ki vsebuje sporočilo poslano z računa v zunanji lasti. Transakcija vsebuje: prejemnika sporočila, podpis, ki identificira pošiljatelja, količino Etherov za prenos od pošiljatelja do prejemnika, vrednost, ki predstavlja največje število računskih korakov, ki jih lahko izvrši transakcija, vrednost ki predstavlja pristojbino, ki jo pošiljatelj plača za vsak računski korak. Da bi preprečili nenamerne ali zlonamerne neskončne zanke ali druge računalniške izgube v kodi, mora vsaka transakcija določiti omejitev, koliko računskih korakov izvajanja kode lahko uporabi.