Denar je blago, ki je splošno sprejeto kot plačilno sredstvo za dobrine in storitve. Njegova naloga je ponazarjanje in ohranjanje splošno sprejete protivrednosti. Že na prvi pogled se mora približno vedeti koliko je kakšno blago ali storitev vredna v denarju.

Oblika denarja in njegova funkcija sta se je v zgodovini zelo spreminjala.

Najprej je bila sekira, potem koščki plemenitih kovin, kovanci do papirnatega denarja. Takšen denar spremljajo mnogi problemi in težave Največji problem teh oblik denarja je prav gotovo prenos in hranjenje denarja. Denar nekako izgublja svojo materialno funkcijo.

S pojavom novih socialnih medijev in pametne tehnologije se je pojavila priložnost, da se vse te zgoraj omenjene težave povezane z denarjem ublažijo oziroma popolnoma odpravijo. Pojavili so se novi plačilni sistemi predvsem s pametnimi telefoni.

Knjižni ali FIAT denar lahko obstaja zato, ker smo se odločili, da zaupamo vladam in centralnim bankam, da bodo omejeno izdajale količine denarja in s tem ohranjale njegovo vrednost. Ta denar je nematerialni in predstavlja le številke shranjene v serverjih bank. Kot plačilna sredstva se uporabljajo čeki, debetne, kreditne kartice in tudi pay pal. Ker večina tega denarja nima pokritja v realnem materialu nastajajo viški, ki jih potem banke ponujajo v obliki kreditov.

Digitalni denar je mehanizem za povezovanje elektronskega poslovanja med udeleženci. Pri tem si vsi želimo takšen digitalni denar, ki bo ponujal največjo stopnjo varnosti pri njegovih transakcijah, popolno anonimnost. Akterji v transakcijah morajo biti nevidni ob plačevanju in prejemanju denarja. Nepoklicanim mora biti onemogočena sledljivost transakcij.

Tem kriterijem zadostijo KRIPTOVALUTE, ki so na široka vrata vstopile v svet transakcij, torej plačilnega prometa.

V zvezi s pojavom kriptovalut pa so se pojavili mnogi dvomi, ki izvirajo predvsem iz neznanja instrahu pred novim in neznanim. Toda digitalni denar in kriptovalute so tukaj, so dejstvo, ki semu ljudje ne bomo mogli izogniti. Tisti, ki bodo to dejstvo hitreje sprejeli in se mu prej prilagodili bodo profitirali, njihovo življenje pa bo lažje in bolj varno.

Z namenom pomagati sledilcem portala ODEON bomo vsak teden objavili nekaj o KRIPTOVALUTAH. Želimo razbliniti strah pred njimi in pa tudi opozoriti na pasti, ki lahko pretijo uporabniku kriptovalut, zaradi morda pomanjkljivega znanja ali pa tudi prevelike želje po hitrem zaslužku.

TRIS FinTech d.o.o.,Podjetje za Tehnologijo Razvoj in Inovacije Sistema FinTech

TRIS FinTechd.o.o. Podjetje za Tehnologijo Razvoj in Inovacije Sistema FinTech, se ukvarja z analizo digitalnih finančnih trgov, svetovanjem na področju trgovanja z delnicami, valutami in kriptovalutami. Razvija mobilni marketing in mobilni plačilni sistem.

Vprašanja lahko postavite na e-mail: trisfintech@gmail.com ali na studio@radio-odeon.com.