Na vsebino

Dober odnos ali imeti prav? (8)

Komunikacija je temelj vsakega odnosa. Pomaga nam zgraditi odnos in ga nato tudi vzdrževati. Pogosto pa napačno sklepamo, da komunikacija določa, kakšen odnos bomo imeli z nekom. V bistvu je ravno obratno. Odnos določa komunikacijo, nato pa s komunikacijo ta odnos vzdržujemo.

Naj pokažem na primeru. Dva sodelavca imata napet odnos zaradi preteklih nesporazumov. Ko eden od njiju predlaga spremembe v projektu, drugi takoj zavrne njegove ideje brez temeljitega premisleka, ker mu ne zaupa. Njegova komunikacija je ostra in kritična, kar še dodatno poglablja njun konflikt.

Če nekoga ne maramo, bo naš pristop do te osebe verjetno negativen, kar se bo odražalo tudi v naši komunikaciji. Po drugi strani pa, če imamo dober odnos z nekom, bomo do te osebe prijaznejši, bolj potrpežljivi in razumevajoči. V odnosih, kjer vlada spoštovanje in medsebojno razumevanje, smo pogosto pripravljeni hitreje odpustiti napake in nesporazume. Nasprotno pa, kadar odnos ni najboljši, vsako napako dojemamo bolj kritično in smo manj pripravljeni na odpuščanje. V takem primeru nas lahko motijo potem tudi druge stvari v povezavi z osebo.

Na primer imamo soseda s katerim nimamo dobrega odnosa in potem nas bo vsaka stvar, ki jo ta sosed naredi, motila.

Dober odnos vzdržujemo tudi tako, da vemo, kdaj je dobro vztrajati in kdaj je dobro popustiti zavoljo odnosa.

Recimo, da smo se skregali s partnerjem zaradi neke banalne zadeve, na primer kakšne barve pohištvo bomo kupili pri prenovi stanovanja. Ker sta mnenja lahko različna in ker nam je pomembno, kako se počutimo v lastnem domu, lahko vztrajamo pri svoji odločitvi, da bo pohištvo zelene barve. Vsekakor lahko vztrajamo, vendar se zaradi takšnega nasprotovanja, brez popuščanja in sklepanja kompromisov, lahko naš odnos s partnerjem poslabša.

V takšnih primerih se je dobro vprašati, kaj je bolj pomembno - imeti prav ali imeti dober odnos. Lahko so tudi primeri, ko je potrebno vztrajati, vendar je to potrebno narediti z določeno mero empatije in pripravljenostjo najti kompromis.

Razumevanje je še en pomemben element v odnosih. To pomeni, da posameznika poskušamo razumeti, zakaj je naredil določeno stvar, preden oblikujemo svoje mnenje o tem. Velikokrat dejanjem drugih pripisujemo pomen glede na to, kako mi gledamo na svet okoli nas.

Na primer, imamo prijatelja, ki zamuja na srečanja z nami. Hitro lahko sklepamo, da mu ni mar za nas in zato zamuja. Če pa preverimo pri prijatelju, lahko izvemo, kakšni so razlogi za njegovo zamujanje: lahko slabo spi zaradi majhnega otroka, je preobremenjen v službi, ali se sooča z zdravstvenimi težavami. Ni toliko pomemben razlog; ponavadi je dovolj, da preverimo razloge, zakaj se nekdo vede na določen način, in nas lahko že to pomiri.

In seveda se zgodi, da so v odnosih nesoglasja in da se ne razumemo vedno dobro. Ljudje, ki imajo dobre odnose, imajo tudi zelo dobro razvito strategijo za reševanje konfliktov. Dobri odnosi se ne razlikujejo od slabih po tem, da nimajo konfliktov ali nesoglasij, ampak po tem, da jih uspešno razrešijo. To preprosto pomeni, da se po konfliktu ali nesoglasju pogovorijo. Ni toliko pomembno, ali pri tem pridemo do rešitve. Včasih je ni možno najti. Bolj pomembno se je z osebo pomiriti in ne gojiti zamere.

Kaj pa vi? Kako vi ohranjate dobre odnose?

Vir: Pisana preslica
dr. Marijeta Kobetič

dr. Marijeta Kobetič

www.pisanapreslica.si

Sem Marijeta, certificirana svetovalka in akreditirana coachinja z več kot desetletjem izkušenj v svetovanju.

Moje poslanstvo je posvečeno pomoči ljudem pri izboljšanju njihovega delovanja, reševanju osebnih težav ter omogočanju bolj svobodnega in zadovoljnega življenja.

Poleg tega se aktivno ukvarjam z vodji in ekipami, kjer jim pomagam premostiti težave na delovnem mestu.

V tej rubriki bom nudila različne nasvete na področju osebne rasti, reševanja osebnih težav in naslovila tudi težave na delovnem mestu, bodisi z izkušnjami ali s strokovnimi informacijami.

Več o meni najdete na www.pisanapreslica.siLINKEDIN.

Kontaktirate me lahko na [email protected] ⎸040 860 037.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj