... nadaljevanje od včeraj.

Vzgojiteljica v vrtcu se sprašuje, ali si ne bo kdo narobe razlagal tega, da mora dečku seči v hlače, ko mu hoče zatlačiti majčko za pas.

Ponekod učitelji predmetne stopnje skoraj ne upajo med klopi, da bi pregledali, kako otroci pišejo vaje - saj bi se jih ob takem gibanju morali dotikati. Nočejo se spraviti v položaj, kjer jih bodo obdolžili, da se brez razloga dotikajo učencev. In na hodniku ne upajo fizično ločiti 13-letnih razgrajačev, ker bodo nazadnje obdolženi in kaznovani prav oni.

Tudi kadar, morda kot prostovoljci, delate na občutljivih področjih; bodite previdni.

Poleg želenih, načrtovanih rezultatov se pojavijo tudi vzporedne, morda neželene posledice. Pri nas se je to zgodilo vzporedno z bojem proti zlorabam.

Društva, združenja, posamezniki, organizacije, organi - težko zajameš prav vse - so pomagali velikemu številu zlorabljenih, zlorabe ustavili, o zlorabah in nevarnostih obveščali, osveščali, izobraževali, ukrepali. Opravljeno je izjemno zahtevno in plemenito delo. Druge generacije pa so počasi prignali do odtujenosti. Odtujenosti od drugih in nazadnje od sebe. Kako?

Se nadaljuje jutri ...