... nadaljevanje od včeraj.

Otroku boste v kuhinji pomagali nabrati sestavine in pribor, pa še to le, če ne doseže. Klasično urejena kuhinja ni primerna za to. Ne govorim o posebnih omaricah, le o tem, kje je kaj! Potem pa do mize, da bo dala limona zadnjo kapljo od sebe. Z roko, ki nima pretirane moči, gre počasi. Traja, limona se upira, a na koncu zmaga deklič!

Morda boste pomagali z vrčem sveže vode. Pa ne dvolitrskim, ker mu šibke roke ne bodo kos. Pol litra je dovolj. Sladilo da ali ne - stvar vas in vašega otroka. A ko v kozarec nalije limonin sok, ko dolije še hladno vodo in začne mešati, spolzijo rosne kapljice po kozarcu - pa še zadiši.

Za ta užitek zvoka, vonja in podobe so vaši otroci prikrajšani, kadar delo opravite za in namesto njih.

Za otroke z motnjami je primerna zgolj raba predloga "z": z otrokom. Resnici na ljubo to velja zua vse otroke!

Ne za otroka!
Ne namesto otroka!
Samo z otrokom.

Klasični ugovor proti tako vzgoji je: nimam časa! Lepo vas prosim, za kaj pa imate čas? Kaj je lahko pomembnejše od treninga samostojnosti vašega otroka?

Pravzaprav je lahko pomembnejših veliko reči, a samo, če se zavedate, da s tem otroka delate odvisnega od drugih. Če je to, da je otrok nesamostojen, za vas sprejemljivo, je "za" in "namesto" otroka tudi v redu!

Samostojnost je za enega morda to, da sam poskrbi za svoje higienske potrebe. Za drugega dokončana fakulteta. Odvisno od narave in obsega motnje ter otrokovih siceršnjih sposobnosti.