Na vsebino

Odgovornost I

V katerem razredu je prvič predmet odgovornost? Ste sploh opazili, da tega predmeta ni? Ni ga v predmetniku šole, ni ga pri verouku, pojavi se v nekih oblikah pri tabornikih in skavtih. To je vse. Boste pustili, da o tako pomembni temi vaše otroke, če sploh, poučijo le vrstniki, komaj kaj zrelejši vodniki?
Morda ste še premladi, da bi se spomnili razpada Jugoslavije. Dogajale so se grozote. Take, da so zgodbe o drugi svetovni vojni postale blede pravljice. Kako lahko ljudje počnejo take grozne stvari? Sosedu, prijatelju? Ali so to sploh še ljudje? Kako si to dovolijo? O, lahko počnejo, kar koli hočejo, če jim nekdo podeli neomejeno moč, ne zahteva pa nobene odgovornosti. Potem se lahko obnašajo kot živali.
Ta stavek sem že slišal od nekdanjega učitelja na srednji šoli. Invalidsko je upokojen, ker "so ga dijaki spravili čez rob", pravi. Imeli so meomejeno moč in nobene odgovornosti. Zato je stanje tako, kot je.
Sedanji šolski sistem staršem omogoča, da se vtikate v skoraj vse dele šolske stroke. Mame in očetje prvošolčkov se med prvimi govorilnimi urami dobijo v lokalu, da določijo, kaj ičiteljica z njihovimi otroki sme in česa ne sme. Recimo, ali bodo sprejeli naloge čez konec tedna ali ne.
To ni šola, to je diktatura staršev. V resnici bi se starši morali srečati in določiti, kaj morajo storiti njihovi ljubčki, zajčki! Sicer kmalu ne bo treba vojne, da se bodo dogajala grozodejstva.

Se nadaljuje jutri ...

Vir: www.čmrlj.biz
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj