... nadaljevanje od včeraj.

Med počitnicami se morajo učiti le tisti učenci, ki tega niso opravili v dneh, ko je potekal pouk. Tisti, ki imajo popravni izpit. Drugi morajo, kar se šolskega dela tiče, počivati!

Nekateri starši, tekmovalni, kot ste, silite otroke, da se med počitnicami učijo "za vnaprej". Fantov večinoma ne boste uspeli prepričati v to. Pridna, delavna dekleta pa! Te bodo res odlične tudi naslednje šolsko leto. Po osnovni šoli jih boste vpisali v gimnazijo, najbolj zahtevno, ki vam bo na dosegu. Potem se dogaja to, kar me je presenetilo letos.

Na eni od gimnazij sem predaval za starše in v prvem tednu po srečanju so me poklicali starši štirih deklet. Z isto težavo: hči je brezvoljna, hujša ali se redi, v šoli ni več odlično odlična in ne vedo, ali so vmes fantje ali kaj.

Potem smo odkrivali podrobnosti: vnaprejšnje učenje med počitnicami, ker starši niso zaupali v pamet in pridnost svojih hčera. voji so najeli inštruktorja za predmet, kjer sta imeli dekleti vedno zaključeno oceno 5. Ena je morala prebrati in narediti obnovo Harryka Potterja v angleščini. Druga je kljub nasprotovanju morala na poletni tabor tujega jezika, čeprav je srčno želela pomagati pri družinskem poslu doma.

Da ne bo pomislekov, dekleta niso vedela ena za drugo. Do januarja, ko sem predaval, so se pojavile težave: ena skoraj ni več jedla, dve sta se zredili, ena je hodila bruhat. Tri so prevzeli drugi strokovnjaki, z eno smo ob sicer zelo razumnih starših ukrepali doma in v šoli. Kaže dobro, a odgovornost, ki jo čutim, je neznosna. To je področje dela, kjer je izid zelo negotov in če je napačen, lahko pomeni korak k otrokovemu koncu.

Se nadaljuje jutri ...