Na vsebino

Predšolski otroci (3.del)

Otrok hoče uspeti, želi biti kos posebnim situacijam. Hoče obvladovati svet okoli sebe. Če najde nekaj večjega od sebe in je temu kos, ga prevzame ponos. Zmore! Saj majhen, kot je, veliko dvomi o sebi. Da zraste, potrebuje veliko težkih nalog. Potrebuje torej veliko, veliko preizkušenj, ki niso sestavljene iz navideznih opravil. Prepeljati wc-papir od police do avta je resna stvar. Za predšolskega otroka. In za vas tudi!
Otrokova dolžnost je, da je aktiven pri vseh opravilih, povezanih z družinskim življenjem dokler živi v tej družini.
Ta prva dolžnost otrok pa za vas pomeni, da morate otroka kar največ vključiti v vsa opravila od trenutka, ko se vam zdi otrok še nekoliko premajhen za to. Takrat bo že zrel, verjemite mi, saj ga hočete starši nagonsko zaščititi pred vsakim trudom. Kadarkoli se zgodi, da se otrok upira z besedami - zakaj pa jaz - ali se izgovarja na katero drugo opravilo, mu jasno sporočite, da ni čas za besede. Čas je za delo - opravi naj naročeno, potem se bosta pa pogovarjala. Vaša dolžnost je, da vztrajate, čeprav otrok daje znake, da se ne strinja - pači se, mršči, naredi dolg obraz, se dela užaljenega ali morda, da sploh ne sliši.

Vir: www.čmrlj.biz
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj