Na vsebino

Prepir med sorojenci

Mirno popoldne prekine glasno kričanje, ki prihaja iz otroške sobe. Mama hiti pogledat, kaj je narobe. Maja suva Žana in ga hoče pregnati izpred računalniškega ekrana. Žan se ji ne pusti, veselo igra računalniško igrico.
Mama jezno povzdigne glas: "Pri priči nehajta!" Kljub temu, da ne ve koliko časa je kdo od otrok ta dan prebil za računalnikom odloči, da je sedaj na vrsti Maja. Žana prežene s stola in njegovo mesto zasede Maja, ki se veselo muza. Žan se jezen umakne. Komajda se je usedel za računalnik, pa so ga že pregnali. Takoj ko mama zapusti sobo, začne nagajati in jo s kričanjem zopet prikliče. Žana napodi iz sobe in mu določi kazen.

Kaj sta otroka s tem pridobila? Mama je po svoje razrešila konflikt in s tem nevede naredila krivico Žanu. Kuhal je mulo, bil je jezen na sestro in že koval načrt za maščevanje. Maja je vedela, da je dosegla zmago z goljufijo. Enako bo naslednjič.

Enaka situacija v drugem domu: oče se napoti v sobo, da bi videl, kaj se dogaja. Ko vidi, da se otroka prepirata zaradi računalnika, ga brez besed izklopi. Otrokoma pove, da sta dolžna skleniti dogovor, kdo bo na računalniku prve pol ure in kdo naslednje pol. Prej, ko bosta sklenila dogovor, prej bo računalnik spet prižgan in ga bosta lahko uporabljala.

Še bolje je, če otroka sama napišeta urnik in ga dasta staršem v pregled, da so vsi na tekočem, koliko časa bo nekdo namenil igricam in kdaj. Ko otroka skleneta dogovor, oče računalnik vklopi. Če do dogovora ne bi prišlo, bi oče vztrajal, da je računalnik ta dan izklopljen. Prihranjeno mu je razburjanje, otroka pa se bosta naučila dogovarjati in iskati rešitev, ki bo ugodna za oba! Ne bo časa za jezo in zamere. Ustvarjal se bo odnos; tako med sorojencema kot med otrokoma in starši.

Z možem sva svoja sinova naučila dogovarjanja na tak način. Preverjeno deluje!

Vir: www.čmrlj.biz

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj