Na vsebino

Nikar pred otroki!

V trgovini

Stojim v vrsti za kruh v eni od naših trgovin in prisluhnem pogovoru dveh mam. Prva pravi: "Ti, nam se bo še zmešalo od te šole. Ta učitl'ca je mal' premaknjena! Veš, koliko naloge nam daje! Vsak dan sedimo cele popoldneve. Aljaž se vsak dan pritožuje, da ne bo pisal naloge in potem mu pomagam. Tudi učim se z njim, ker sam ne more toliko brati. Utrudi se. Vedno me počaka, da pridem iz službe in potem začneva z delom za šolo. Prav naveličana sem že in utrujena. Veš, koliko časa mi to vzame ... Res, ta ženska ni normalna. Bom šla v šolo in ji povedala SVOJE!"

Druga mam ji pritrdi. "Ja, naša učiteljica ni veliko boljša. Tudi Nuša ima veliko nalog. Res je, da jih hitro reši, ko se jih loti, a pripraviti do tega jo je težko. Pogosto nalogo piše šele zvečer, ko je že čisto utrujena. Prej je ne morem pripraviti do tega. Ja, naloge je pa res preveč ..."

Mami še naprej razpredata o napakah šole in učiteljic, otroka, ki sta zraven, pa vse to poslušata in se veselo muzata. Mami jima nevede sporočata, da ni problem v njunem izogibanju pisanju domačih nalog, ne v Aljaževi nesamostojnosti in zanašanju na mamino pomoč, ne v Nušinem zavlačevanju in nočnem delu za šolo. Problem je v učiteljici! Torej onadva ne bosta pri sebi spremenila ničesar, saj ni treba ... Če bosta še malo potarnala, koliko naloge je, bo šla mama v šolo in učiteljici povedala svoje. Tudi če kdaj kakšne domače naloge ne naredita, ne bo katastrofa, saj mama ve, da je naloge preveč. Aljaž razmišlja, zakaj bi se moral sam učiti in vlagati toliko truda, če pa se lahko prej igra na računalniku. Ko pride mama, mu ona seveda pomaga narediti vse.

Obe mami obsojata učiteljico vpričo otrok. Otroka bosta tako izgubila vse spoštovanje do učiteljice in ob izgubi spoštovanja se do njih lahko vedeta neprimerno. kasneje se bo mama čudila, ko naenkrat ne bo težava le domača naloga, ampak tudi Aljaževo vedenje v šoli. Drobna pripomba, izrečena pred otrokom, ima lahko močne posledice. Saj vem, starši si včasih morate dati duška, a nikar pred ortroki! Če kljub treznemu premisleku še vedno mislite, da je naloge preveč, se pogovorite z učiteljico. Takrat, ko otroških ušes ni v bližini. ...

Vir: www.čmrlj.biz
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj