Na vsebino

Alkohol

Moški v svoji prehrani veliko pogosteje kot ženske posežejo po alkoholu. Presnova alkohola v telesu je močno odvisna od vsakega posameznika, zato je tudi odziv na enake količine alkohola zelo različen. Vsekakor pa presnova alkohola obremenjuje organizem, kar se najočitneje pokaže z "mačkom" naslednji dan po zaužitju večjih količin alkohola. Za presnovo alkohola se porabljajo tudi številni antioksidanti, ki jih zato zmanjka za običajno nevtralizacijo prostih radikalov. To je tudi eden izmed vzrokov za pogostejše zbolevanje rednih in občasnih uživalcev alkohola za rakom. Dolgotrajno uživanje alkohola in kave ter slaba prehrana z veliko mesa in ocvrte hrane zagotovo vodita v bolezenske težave. Znane so bolezni srca in ožilja, putika, težave s prostato, ledvicami, jetri in že omenjenim pogostejšim pojavom raka. Kajenje ob vseh naštetih razvadah tveganje za bolezni samo še okrepi.
Kava je sicer tudi zdrava, vendar nikakor v pretiranih količinah. Enako velja za alkohol, vendar le v primeru rdečega vina ob uravnoteženem obroku. V rdečem vinu je pomemben antioksidant, ki povečuje odpornost organizma ter varuje srce in ožilje.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj