Na vsebino

Beljakovine za povečanje mišične mase

Gradivo za obnavljanje celic in popravilo vseh poškodb so beljakovine. Vsak športnik ve, da mora posvečati veliko pozornosti vnosu beljakovin za povečanje mišične mase. Vendra pa morda kdo zaradi nepoznavanja aminokislin uživa celo preveč beljakovin, kar povzroča hudi obremenitev ledvic in jeter, saj morata ta dva organa presnoviti presežek beljakovin, ki se ne morejo uskladiščiti.
Nekateri športniki uporabljajo samo razvejane aminokisline, kot so valin, levcin in izolevcin, ker te povečujejo mišično maso. Vendar je mogoče pravilno in brez škode za zdravje povečati mišično maso le z redno vadbo in ustreznim vnosom vseh 22 aminokislin. Če zaužijemo vse, telo lahko samo izdela tudi karnitin, ki ga zlasti športni oblikovalci svojega telesa tako zelo cenijo kot dodatek za izgorevanje telesne maščobe. Karnitin telo lahko izdela iz aminokislin lizina in metionina ob sodelovanju vitaminov C, B6, B12 ter folne kisline in železa. Ostale aminokisline so vključene v procese kot encimi. Vseh 22 aminokislin najlaže dobimo, če uživamo tako živalske kot rastlinske beljakovine. S tem pri vztrajnostnih športnih preprečimo, da bi telo kot vir za tvorbo energije uporabljalo lastno mišično maso.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Marija Merljak, Mojca Koman

Marija Merljak, Mojca Koman

www.marija-merljak.si/knjige.html
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj