Na vsebino

Čezmerna telesna teža otrok

Krivce za vse večje število otrok s čezmerno telesno težo lahko poiščemo delno v genetski zasnovi, še bolj pa v prehranjevalnih navadah družie in s tem otrok. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se v razvitem svetu število otrok s čezmerno težo vsako leto poveča za štiristo tisoč, kar pomeni, da naj bi ime v Evropski uniji že vsak peti otrok čezmerno telesno težo. Slovenija pri tem ni izjema.
Presenetljiv je podatek, da veliko teh otrok in mladostnikov sploh ne zajtrkue. Med njimi je več deklic kot dečkov. Toda tudi tisti, ki zajtrkujejo, v veliki večini primerov uživajo le industrijske pripravke: čips, slaščice, bogate z nasičenimi maščobami in soljo ali enostavnimi sladkorji. Podobno je z uživanjem sadja, saj po zbranih podatkih le 40 odstotkov mladih zaužije po kakšen sadež na dan. Še manj je tistih, ki uživajo zelenjavo. In vendar sta sadje in zelenjava najbogatejši vir hranilnih snovi, ki jih človeški organizem nujno potrebuje, poleg tega pa tudi njihova kalorična oz. energetska vrednost ni visoka.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Marija Merljak, Mojca Koman

Marija Merljak, Mojca Koman

www.marija-merljak.si/knjige.html

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

    
32
46
55
68
79
811
95
11
18
23
24
25
26
28
30
31
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj