Na vsebino

Čezmerna telesna teža otrok

Zajtrk je zelo pomemben
Zajtrk je zelo pomemben

Krivce za vse večje število otrok s čezmerno telesno težo lahko poiščemo delno v genetski zasnovi, še bolj pa v prehranjevalnih navadah družie in s tem otrok. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se v razvitem svetu število otrok s čezmerno težo vsako leto poveča za štiristo tisoč, kar pomeni, da naj bi ime v Evropski uniji že vsak peti otrok čezmerno telesno težo. Slovenija pri tem ni izjema.
Presenetljiv je podatek, da veliko teh otrok in mladostnikov sploh ne zajtrkue. Med njimi je več deklic kot dečkov. Toda tudi tisti, ki zajtrkujejo, v veliki večini primerov uživajo le industrijske pripravke: čips, slaščice, bogate z nasičenimi maščobami in soljo ali enostavnimi sladkorji. Podobno je z uživanjem sadja, saj po zbranih podatkih le 40 odstotkov mladih zaužije po kakšen sadež na dan. Še manj je tistih, ki uživajo zelenjavo. In vendar sta sadje in zelenjava najbogatejši vir hranilnih snovi, ki jih človeški organizem nujno potrebuje, poleg tega pa tudi njihova kalorična oz. energetska vrednost ni visoka.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj