Na vsebino

Gube

Lepa koža je odvisna od tvorbe kolagena v kožnih celicah. Kolagen je protein, ki ima pomembno vlogo pri vezanju vlage v koži. Če je tvorba kolagena v celicah zmanjšana, se v koži veže manj vlage, zato je koža bolj suha in gubasta. Tega se zavedajo tudi v kozmetični industriji, zato na tržišču najdemo veliko kozmetičnih pripravkov, ki vsebujejo kolagen. Veliko priporočljiveje pa je, da tvorbo kolagena v svojih celicah spodbudimo sami. Za ta proces potrebujemo kakovostne beljakovine, ki so kombinacija živalskih in rastlinskih beljakovin, veliko vitamina C in karotenoidnih snovi, ki so predstopnja vitamina A. Prav vitamin C je bistven za nastanek kolagena. Veliko ga je v sadju in zelenjavi, vendar je izredno občutljiv za svetlobo in visoko temperaturo. Vedeti je treba, da vitamunu C škoduje oziroma ga uničuje kajenje, zato ga kadilke in kadilci za lepšo kožo in celotno zdravje telesa potrebujejo občutno več.

Proti gubam so priporočljive tudi jedi, bogate z minerali silicijem cinkom in selenom. Zaužiti moramo tudi veliko vitamina E, saj varuje pred prostimi radikali, ki povzročajo poškodbe in s tem očitne znake staranja. Dober obrok je zelena solata s kalčki, sončničnimi semeni in kolobarji rdeče čebule obpečenih sardelah.
Ne smemo pozabiti niti na esencialne maščobne kisline, ki izboljšajo presnovne procese. Pri utrujeni, gubasti strukturi kože je še posebej pomembno razstrupljanje telesa. To dosežemo s probiotičnimi bakterijami v kapsulah, s flavonoidi, vlakninami in spomladanskimi solatami, bogatimi z vitaminom C.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Marija Merljak, Mojca Koman

Marija Merljak, Mojca Koman

www.marija-merljak.si/knjige.html

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj