Na vsebino

Karotenoidi

Paradižnik je znan po visoki vsebnosti likopena
Paradižnik je znan po visoki vsebnosti likopena

Karotenoidi so telesu laže dostopni termično obdelani in z malo maščobe, so močni antioksidanti in zato dobra zaščita pred rakom, boleznimi srca in ožilja, artritisom in drugimi civilizacijskimi boleznimi, spodbujajo nastajanje in delovanje celic, ki sestavljajo ščit telesnega imunskega sistema, bistveno krepijo našo naravno visoko odpornost, kožo varujejo pred UV-sevanjem, z njihovo pomočjo lepše in prej porjavimo na soncu, izboljšujejo vid in preprečujejo nastanek sive mrene. Ne učinkujejo pa ločeno, ampak v povezavi z drugimi bioaktivnimi sestavinami zelenjave in sadja.

Najbolj znani so betakaroten, alfakaroten, likopen, lutein, betakriptoksantin in zeaksantin. Najdemo jih v celotni skupini oranžno rdeče obarvanega sadja in zelenjave ter v temnozelenih listih špinače. Paradižnik je znan po visoki vsebnosti likopena, korenje po vsebnosti betakarotena. A tudi v teh plodovih so še številni drugi karotenoidi.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj