Nekateri otroci lahko začasno izgubijo tek. Četudi jim ponudimo njihovo najljubšo jed, je ne morejo zaužiti. Psihični odziv na siljenje s hrano pri takem otroku lahko vzpodbudi tudi refleks zavračanja hrane ali celo bruhanja. Vzrokov za tako stanje je več in z nekaterimi bi se moral ukvarjati zdravnik.
Na povečanje teka pa je mogoče vplivati tudi z izbiro hrane. Jedi naj bodo pripravljene izvirno, izbirajmo pestra in raznolika živila. Pri pripravi jedi povečajmo uporabo začimb, kot so koriander, paprika, kapre in koper, saj spodbujajo tek. Izogibajmo se le nekaterim preostrim začimbam, ki tek zavirajo. To so feferoni, poper in čili.
Cikorija in grenivka vsebujejo grenke snovi ter zato vzpodbujata tek, če ju zaužijemo pred glavno jedjo. Ribez, rdeča pesa, limona in ananas so prav tako priporočljivi, saj pospešujejo izločanje želodčnih sokov in razgradnjo hrane ter tako vplivajo na povečanje teka.
Na splošno pri izgubi teka organizmu primanjkuje beljakovin, vitaminov A, B5, C in biotina (vitamin B8) ter mineralov: cinka, natrija in fosforja. Pri otrocih, ki izgubijo tek, so zato vsaj na začetku pogosto nujna prehranska dopolnila, bogata s temi hranili.