Na vsebino

Morska hrana II

Ostrige
Ostrige

V konzervah tunine so raziskovalci dokazali koncentracije živega srebra pod dovoljeno mejo. A če pojemo veliko konzervirane tunine na teden, se ta meja zlahka preseže. Presenetljivo visoko koncentracijo živega srebra so raziskovalci našli v vseh ribah iz konzerv z dodatki zelenjave ali začimb. Najverjetneje proizvajalci po kontroli ulova, ki je zakonsko predpisana, ribje meso z visoko koncentracijo živega srebra razredčijo z zelenjavo. Ko pojemo vsebino take konzerve, zaradi dodane količine zelenjave, prejmemo samo zmerno količino živega srebra.
Morski sadeži - školjke in rakci - veljajo med ljudmi za filter morja in naj bi bili zato močno onesnaženi. Školjke in raki vsebujejo le manjšo količino škodljivega metilnega živega srebra, precej večjo imajo hobotnice in lignji. Školjke so veliko bolj onesnažene z različnimi vrstami toksinov gliv, ki se nalagajo v notranjih organih in pogosto po zaužitju povzročajo blage prebavne motnje. Rakci so glede tega manj nevarni in kot bogat vir cinka tudi zdravju koristni.
Kljub vsemu še vedno velja, da so ribe zaradi velike vsebnosti maščobnih kislin omega 3 izjemno pomemben člen zdrave prehrane in bi morale biti pogosto na jedilniku vsake družine. Morda bi potrebovali le več informacij, katere ribe uživati in koliko. Spomladi 2007 se je zaključilo obsežno delo slovenskih raziskovalcev z Inštituta Jožef Štefan; rezultati raziskave o koncentracijah živega srebra v svežih ribah z našega področja nam bodo zagotovo koristili. Morda ni zanemarljivo, če v svoji prehrani obenem poskrbimo tudi za okrepljeno razstrupljanje organizma.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj