Na vsebino

Pozabljivost

Cvetača, eden od virov holina
Cvetača, eden od virov holina

Ob stresu in napačni prehrani se mielinska ovojnica živcev zgosti in zlepi, zato se dražljaji po živcih ne morejo tako hitro prenašati. Če pomanjkljiva preskrba s hranili traja dalj časa, lahko začno nastajati nevarni amiloidi, posebna skupina fibrilarnih beljakovin, kar je posledica odmrlih in odluščenih možganskih celic. Odlaganje amiloidov, napačno zvitih beljakovin, spremeni zgradbo in delovanje tkiv, kar lahko povzroči celično smrt. Pojav amiloidov je na primer pogost pri Alzheimerjevi bolezni.
Pozabljivost je pravzaprav znamenje, da nam v telesu primanjkuje vitaminov B1, B12, folne kisline ter cinka, železa in holina. Vitamin B1 dobimo v pivskem kvasu, polnovrednem žitu, jajčnem rumenjaku, arašidih, mleku, soji, ribah, pusti svinjini in večini zelenjave, vitamin B12 pa zlasti v ribah, jetrih, mleku, siru, svinjini in govedini. Najpomembnejši za preprečevanje pozabljivosti pa je holin; najdemo ga v jajcih, soji, lešnikih, zelju in cvetači. Iz njega telo samo izdela acetilholin, nevrotransmiter proti pozabljivosti.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj