Na vsebino

Shranjevanje maščob

Maščobe shranjujemo v temnem prostoru in pri odsotnosti kisika (zraka). Rastlinska olja shranjujemo v manjših količinah v zaprtih temnih steklenicah pri sobni temperaturi, najbolje pri temperaturi 12 - 15°C. Nikakor jih ne imejmo na kuhinjskem pultu, temveč v omari, iz nje pa olje vzamemo po potrebi pri kuhi. Steklenice z visoko cenjenimi olji, kot so hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje, sezamovo olje in bučno olje, lahko dodatno ovijemo v aluminijasto folijo, da stik s svetlobo čim bolj omejimo. Rok trajanja rastlinskih olj je 18 mesecev. Kot maščobni izdelek so rastlinska olja sicer uporabna več let, vendar se v tem času močno spremenijo okus, aroma in barva olja. Olje s pretečenim rokom je še primerno za cvrtje, četudi ne ustreza zahtevam za vrhunsko olje. Olja vedno hranimo v steklenicah, in ne v plastični embalaži. Kisline v olju skupaj s plastiko tvorijo rakotvorne snovi, zlasti še, če tako shranjujemo večje količine olja in so plastenke izpostavljene soncu.

Trdne maščobe (maslo, margarina, mast) shranjujemo na hladnem, v hladilniku, ovite v aluminijasto folijo ali pokrite v posebni stekleni posodici, da se ne navzamejo tujih vonjav.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Marija Merljak, Mojca Koman

Marija Merljak, Mojca Koman

www.marija-merljak.si/knjige.html
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj