Na vsebino

Sredozemska prehrana - varovalna prehrana

Kadar beseda nanese na zaščito srca s prehrano, se omenja sredozemska prehrana, saj je dokazano, da v Sredozemlju ljudje veliko manj obolevajo za boleznimi srca in ožilja, manj je tudi rakavih obolenj.

Najbolj znana varovalna prehrana je tradicionalna grška, italijanska, španska in jožnofrancoska prehrana. Zanan je tudi prehrana iz Okinave na Japonskem, kjer naj bi imeli med prebivalstvom največji odstotek stoletnikov na svetu. Skupna značilnost vseh omenjenih načinov prehranjevanja je uživanje veliko hrane iz morja (rib in školjk), veliko paprik - tudi pekočih - paradižnikov, brokolija, kumar, artičok, špinače, blitve, bučk, zelene in korenja, veliko fižola, leče, riža, polnovrednih žit in ovsa. Prebivalci teh krajev uživajo manj rdečega mesa kot v celinski Evropi, zato pa več perutnine. Pri pripravi jedi uporabljajo oljčno olje ter zelo malo ali nič drugih rastlinskih olj. Bolj kot mleko cenijo jogurt ali osvežilno kislo mleko, skuto, kefir, pinjevec in sirotko.

Ena izmed značilnosti je tudi pravo bogastvo začimb: timijan, kapre, ostra paprika, rožmarin, bazilika, meta, žajbelj, česen, čebula, melisa, zelene olive in lovorovi listi. Meso ponavadi pečejo na žaru ali ga kuhajo v obarah z veliko zelenjave, izdatno začinjenih s prej omenjenimi začimbami. Jedi pokapajo z limoninim sokom; tega uporabljajo tudi pri solatah skupaj z oljčnim oljem in balzamičnim kisom.

Značilno je tudi, da prebivalci teh predelov ob jedi navadno spijejo kakšen kozarček dobrega vina, kar še dodatno pripomore k zdravemu življenju.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Marija Merljak, Mojca Koman

Marija Merljak, Mojca Koman

www.marija-merljak.si/knjige.html
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj