Na vsebino

Nekaj nasvetov za zdravo prehrano

- Pri pripravi jedi uporabimo posodo, ki zahteva le malo maščobe.
- Maščob ne izključimo iz prehrane, ampak jih uporabljamo razumno.
- Svinjsko mas pri kuhi uporabljajmo v manjših količinah in je ne pregrevajmo, ali pa jo raje zamenjajmo z rastlinskimi olji. Priporočljiva so različna olja: oljčno, sončnično, sojino, repično in bučno.
- Maščob nikoli ne pregrevajmo. Uživanje pregretih ali žarkih (oksidiranih) maščob pospešuje nastanek rakavih tvorb.
- Olja hranimo le v zaprtih steklenicah, v temnem in hladnem prostoru, da preprečimo oksidacijo.
- Mlečna smetana ima boljšo, bolj zdravo sestavo maščobnih kislin kot rastlinska smetana, omenja dr. Tomaž Polak z Biotehniške fakultete v Ljubljani. A tudi mlečn smetana naj bo na našem jedilniku redko. Kot preliv v sadni solati namesto sladke smetane raje poslusimo jogurt.
- Izogibajmo se uživanju transmaščobnih kisin v margarinah in slaščicah.
- Raje kot da živila cvremo, jih kuhajmo, dušimo, pecimo v pečici ali na žaru. Priporočljivo je predhodno mariniranje.
- Uživajmo mleko in mlečne izdelke s 3,5 odstotka mlečne maščobe, saj je v maščobi topen vitamin D. Ugotovili so, da mlečma maščoba ne vpliva na povečanje tveganja za pojav ateroskleroze.
- Kozarec rdečega vina na dan je "zdravilo". Resveratrol, ki je pomemben antioksidant v rdeče vinu, najdemo v manjši količini tudi v izvoru, v rdečem grozdju.
- Preidimo na sredozemski način prehranjevanja.
- Zajtrkujmo, saj s tem preprečujemo morebiten pojav infarkta. Če ne zajtrkujemo, se kri bolj zgoščuje, njen pretok pa je slabši - vzroka za to strokovnjaki še ne poznajo.
- Ribe naj bodo na našem jedilniku vsaj dvakrat na teden, saj so bogate z maščobnimi kislinami omega 3 (EPA in DHA), ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Uživanje rib olajša težave s srcem in ožiljem, povišanim krvnim tlakom, težave s hrbtenico, artritisom, kožo in še marsičim.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Marija Merljak, Mojca Koman

Marija Merljak, Mojca Koman

www.marija-merljak.si/knjige.html

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj