Na vsebino

Vitamin B12

Vitamin B12 sodeluje pri obnavljanju rdečih krvnih telesc in s tem preprečuje slabokrvnost, spodbuje rast in tek pri otrocih ter odpravlja razdražljivost. Ker pri dojenčkih sprva večina živčnih celic v možganih še ni ovitih z mielinsko ovojnico, moramo posebej paziti na zadostno količino vitamina B12, folne kisline in maščobnih kislin omega 3; te snovi namreč sestavljajo beljakovinski in maščobni del mielinske ovojnice.
Proces mielinizacije se začne takoj po rojstvu. Najprej se začnejo z mielinsko ovojnico obdajati živci, odgovorni za prve gibe, po mesecu dni tisti, ki skrbijo za vidno območje in nekoliko pozneje še tisti za primarno slušno območje. Ostala področja se razvijajo pozneje, kar pomeni, da moramo za ustrezno količino vitamina B12 skrbeti tudi po dobi dojenja oz. vse življenje. Najboljši vir vitamina B12 so telečja jetra, veliko pa ga je tudi v ostrigah, slanikih, skušah in sardelah. Vendar ob teh jedeh ne pijmo sladkih napitkov, saj preprečujejo sprejemanje vitamina B12.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj