Na vsebino

Senčenje terase

Pergotenda
Pergotenda

Lep pozdrav. V planu imamo novo ureditev vrta in terase. Zanima nas, kaj svetujete glede senčil za teraso, kaj izberemo glede konstrukcijo, materialov ipd?

Arhitekt odgovarja

Pozdravljeni.

Za primere odprtih balkonov in teras je danes možno veliko več izbire, kot še nekaj let nazaj. Cenovno najbolj ugodna rešitev je verjetno še vedno senčilo ali tenda, vendar moramo računati na obrabo in umazanijo platna (tako zaradi uv svetlobe, kot vlage), slabša konstrukcijska zasnova ali (ne)vzdrževanje lahko tudi pomeni bolj začasno rešitev senčenja. Na trgu se tako pojavlja vedno več rešitev, ki lahko ponudijo dolgotrajnejšo rešitev za senčenje teras ali balkonov in sicer:

a) Kot prvo lahko omenimo samostoječe tende, ki so ponavadi pritrjene na objekt na samostoječi konstrukciji in se tako razlikujejo od klasičnih, polkasetnih, kasetnih ali krožnih tend, ki so montirane na steno ali objekt. Sestavljene so iz kovinske konstrukcije in platna za senčenje, zagotavljajo dobro senčenje, so pogojno vodotesne, niso pa primerna za obremenitve vetra ali snega.

b) Potem poznamo pergotende, ki nastopajo kot nekakšna kombinacija pergole in tende, ki jo obravnavamo kot recimo zložljivo nadstrešnico in zadnje čase pridobiva na popularnosti. Konstrukcija je praviloma vpeta na objekt, zato takšna senčila bolje prenašajo veter kot klasične tende, imajo tudi nekoliko daljšo dobo.

c) Enako popularna so zadnje čase tudi senčila v obliki jader, ki pa mogoče niso toliko funkcionalna rešitev, kolikor gre mogoče za elegantno vizualno rešitev v primeru ureditve zunanjih letnih teras, vrtov ipd. Prednosti imajo v lahkotni obliki in konstrukciji, slabost je potrebna intervencija in stikanje v slabih vetrovnih razmerah, slabša zaščita proti dežju ipd. Nekoliko bolje se obnesejo glede tega posebne oblike, ki imajo dodatne ojačitve in sisteme zavetrovanja.

d) Brisoleje večinoma poznamo kot široke lamele iz kovine, stekla, lesa ali umetnih mas. Te se največ uporablja kot zunanja senčila oken stanovanj, hiš in poslovnih zgradb, možne so tudi oblike v celotni fasadi. Za primere teras jih uporabljamo kot horizontalno vgradnjo, pri čemer je konstrukcija vpeta v objekt ali podprta v tla preko stebrov, med njo pa so vpete lamele. Kot pri senčenju oken, lahko tudi tukaj dobro nastavljamo nivo senčenja, imajo dobro odpornost proti vetru, večinoma pa niso vodotesne. Pozitivna lastnost je tudi daljša življenjska doba, ki zavisi največ od uporabljenih materialov, ter manjša potreba pod vzdrževanju.

e) Med novejše produkte na področju senčil uvrščamo lamelne vodotesne pergole, ki omogočajo vodotesnost, torej jih lahko uporabimo tudi kot nadstrešnice. Konstrukcija je podobna kot pri pergotendah, le da imamo namesto platna gibljeva alu lamele, ki so po potrebi zložijo v vodotesno, stopničasto streho.

Še glede materialov, barv, vodil, pretoka zraka pod senčilom ipd:

Pri tendah je sigurno negativna lastnost, da ne omogočajo kroženja zraka pod senčilom, za razliko od lamelnih pergol ipd. Pri tendah praviloma izbiramo senčila v svetlejših barvah , ki odbijajo toploto.

Pri upravljanje senčil je bilo veliko napredka, ročno upravljanje je danes bolj izjema kot pravilo. To večinoma še ostaja pri enostavnih različicah tend, lamelne pergole ipd so pa praviloma gnane na motorni pogon, ki jih je mogoče upravljati z nadzornim sistemom, tudi recimo na daljavo preko pametnega telefona ali tablice. Sodobna senčila imajo tudi senzorje za nadzor vremena, ki omogočajo, da se npr. tenda ob dežju ali vetru samodejna zapre, lamelna pergola vodotesno zapre lamele ipd.

Kaj torej izbrati?

Za balkone se večinoma največ priporoča tende, največ z pregibnimi rokami. Ker je na voljo več izvedb glede kaset, pogona ipd, je najbolje izbrati tako, da bo lažja namestitev in da bo tudi najbolj ustrezno rešitev glede zunanje arhitekturne podobe objekta.

Za naš primer, ko imamo večjo teraso na prostem, pa se praviloma priporoča prej omenjene pergole in pergotende. Za primer, kjer imamo v stalni, celoletni uporabi vrtno pohištvo, so dobra izbira tudi omenjene vodotesne pergole, saj tako povečamo uporabnost terase tudi ob slabših vremenskih razmerah.

Je pa seveda glede izbire senčila za teraso potrebno upoštevat, da so lahko cenovne razlike glede na kvaliteto, izvedbo in materiale zelo različne. Več podrobnih informacij glede tehnologij in ponudbe boste dobili pri naših proizvajalcih in dobaviteljih senčil.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj