Na vsebino

Ureditev kleti

Pozdravljeni. V hiši imamo izvedeno kletno etažo, v kateri bi radi uredili družabni prostor z vinoteko. Kaj nam svetujete glede izvedbe, izbire materialov ipd?

Arhitekt odgovarja

Kletni prostori v obliki družabnega prostora ipd postajajo priljubljeni ne samo kot le oblika shrambe, ozimnic ipd. Je pa potrebno opozoriti, da v kolikor hočemo klet izrabiti prvenstveno kot shrambo za ozimnico ali skladiščenje vina ipd, je pri moderni nizkoenergetski gradnji z debelejšim slojem termoizolacije ipd smiselno klet ločiti od ogrevanega ovoja objekta (v idealnem primer celo popolnoma ločiti od objekta). Le tako bomo dobili željene danosti akumulacije oz vzdrževanje konstantne mikro klime iz terena ipd.

V našem primeru tega ne bo, saj gre še vedno za del stanovanjskih površin, vseeno pa se ohranja del funkcije, deloma tudi zato, ker ne gre za moderno gradnjo (prenova kleti bo izvedena v obstoječi hiši). Funkcionalno in programsko treba kletne prostore uredit tako, da bo družabni prostor omogočal dovolj površine za pogostitev več oseb, temu ustrezno mora biti izbrana tudi oprema. V kletni etaži po možnosti uredimo še servisni prostor z manjšo kuhinjo, sanitarijami in pa ločen prostor z vinoteko, ki naj bo tudi ustrezno poudarjen. Pri vinoteki seveda ustrezno priredimo arhivske police za buteljke ali hranjenje sodov, spiranje kozarcev ipd.

Ker hočemo v takšnem programu ponavadi pričarati občutek klasične vinske klet ipd, temu primerno izberemo opremo in materiale, kot npr rezan opečni tlak, kamnita ali opečna stenska obloga, kombinacija masivnega lesa, ki je dobro odporen na vlago (hrast, kostanj) itd. Seveda pa je možen moderen pristop z uporabo stekla, keramike ipd. Osvetlitev naj bo diskretna, saj gre za družabne in ne delovne prostore, obenem pa seveda lahko dodatno poudarimo sam prostor. Možna je kombiniranje moderne osvetlitve v obliko led trakov ipd, vendar naj bo diskretna in indirektna. Možna je recimo souporaba v kombinacijo klasičnih lesenih tramov, uporabimo lahko dele kakšne pozabljene in odslužene kmetijske opreme, pomembno je le, da je v prostoru izbrana prava mera in količina enakih materialov in da ne prenatrpamo prostor.

Ker pa gre večinoma za vkopane prostore v teren, je tudi zelo pomembno, da zagotovimo ustrezno zračenje objekta. To lahko naredimo ali na klasičen način preko križnega zračenja, kjer se prostor preko tlačne razlike dovoda in odvoda zraka na različnih višinah ventilira po naravni poti ali pa prezračevanje izvedemo preko centralnega ali lokalnega prisilnega (ventilatorskega) prezračevanja. Klet je lahko seveda še posebej klimatizirana oz. hlajena, vendar to za naš primer ni primerno.

Vsekakor bomo s pravilno izbrano opremo in ustrezno zamišljenim prostorom zagotovili prijeten in udoben kotiček za druženje in preživljanje prostega časa ob posebnih priložnostih. Tudi tukaj priporočam pred izvedbo dobro zamišljen projekt, kjer bodo dorečeni vsi detajli, instalacije, materiali in oprema za najboljši rezultat na koncu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj