Na vsebino

Zasteklitev balkona ali lože

V sklopu stanovanja v večstanovanjskem objektu bi radi pridobili nekaj dodatne površine, zato bi radi zasteklili balkon. Gre za starejši blok, zgrajen v 70-tih letih prejšnjega stoletja, na balkonu je izvedena kovinska ograja, na tleh so ploščice, predvidena je tudi energetska sanacija celotnega objekta (naredila so bo nova izolacija, fasade, strehe, posodobila kotlovnica ipd). A potrebujemo tudi kakšna posebna dovoljenja za tak poseg?

Arhitekt odgovarja

Najprej naj odgovorim glede vprašanje o dovoljenjih. Dočim poseg energetske sanacije postavitve dodatne topl. izolacije ne potrebuje kakšnih posebnih dovoljenj (smatra se, da gre za dela v sklopu vzdrževanja objekta), za tak poseg zasteklitve po veljavni zakonodaji praviloma potrebujete gradbeno dovoljenje (v tem primeru recimo pod naslovom rekonstrukcije), saj spreminjate uporabno površino stanovanja, spreminjate zunanjo podobo oz. obliko bloka, posegate v konstrukcijo ipd. V našem primeru to pomeni tudi pridobitev večinskega soglasja etažnih lastnikov, statično preverbo posega (sploh, če recimo posegamo v nosilno konstrukcijo objekta) in to v relaciji na kompletni objekt, upoštevati je seveda potrebno tudi obstoječo zakonodajo glede požarne varnosti ipd (tukaj je recimo treba spomniti v primeru visokih objektov nad določeno višino, da izolacijo na bazi polistirena ni dovoljena brez dodatne zaščite v obliki obdelanih preklad iz kamene volne ipd). Pri načrtovanih javnih projektih, sploh recimo tistih, ki so bili rezultat javnih natečajev ipd, je tukaj še vprašanje avtorstva, kjer je potrebno pridobiti za poseg na zunanjosti objekta še soglasje avtorja projekta ipd. Pod črto, večanje stanovanja v obliki zasteklitve ipd je sicer možna, pravne gledano pa je zraven potreben postopek pridobitve gradbenega dovoljenja za tak poseg. Praksa sicer mogoče odstopa od teorije, je pa sigurno prav, da se opozorimo na te stvari in da je več ali manj bolje to upoštevat, saj bo v prihodnosti sigurno več nadzora, tako s strani države, kot pri zavarovalnicah, nepremičninskih agencijah, bankah ipd in se na dolgi rok črnograditeljstvo (tudi neskladna gradnja, kamor potem pade takšen objekt, se uradno smatra kot črna gradnja) ne bo obrestovalo.

Če pa damo zdaj dovoljenja na stran in predpostavimo, da imamo to urejeno, bi bili splošno napotki glede zasteklitve balkona ali lože (pri tem predpostavljam, da bo zastekljen le zgornji del zunanjega površine balkona) sledeči:

Bistveno je zavedanje, da je plošča balkona ali lože v starejših objektih minimalno ali celo popolnoma nezaščitena (tako glede toplotne, kot hidro izolacije), zato je pri vseh detajlih potrebno poskrbeti, da je ovoj toplotne in hidroizolacije pravilno zaključen. Potrebno se je zavedat, da bo predel balkona (tudi v primeru lože, če ni zgoraj ali spodaj ogrevana) nezaščiten oz. izpostavljen zunanji okolici, s tem pa seveda vsem vremenskim razmeram ipd. V idealnem primeru bi tako izolirali zunanjo površino, ker pa verjetno pri sosedu zgoraj ali spodaj tega ne moremo (rezen, če bo to izvedeno v sklopu en. sanacije), se je potrebno poslužiti izolacije z notranje strani (tam, kjer seveda ne bo zasteklitev oz oken), kar pa seveda ni idealno. V kolikor bo objekt deležen kompletne energetske prenove, je zato pametno obdelati balkone na način, da se jim po tleh zamenja tlake z novo plastjo estriha, pod katerega je seveda vstavljena primerna toplotna in hidro izolacija, z topl. izolacijo se seveda obdela tudi čelo in spodnja ploskev balkona. Sicer je takšen primer bolj izjema, kot pravilo, ne bo pa odveč spomniti na to (ponavadi se samo na novo doda topl. izolacijo na zunanje stene, kjer potem nezaščiteni balkoni predstavljajo klasični toplotni most na objektu, kar lahko vodi k dodatnim zapletom po energ. sanaciji).

Če se vrnemo nazaj k našemu primeri, bodo torej v idealnem primeru zgoraj in spodaj toplotno izolacijo sosedi imeli nameščeno, v nasprotnem primeru pa bomo morali za to poskrbeti sami z dodatnim oblaganjem stropa, sten (sploh, če gre za ložo) in tal. Toplotna izolacija mora bit vgrajena stikoma, da ni špranj med ploščami, preko katerih bi lahko vdirala vodna para. Stene in strop lahko poleg klasične ometane izolacije (stiropor, stirodur ipd), obložimo tudi npr z mavčno-kartonskimi ploščami na ustrezni podkonstrukciji, med katero se položi ustrezna toplotna izolacija. V primeru zunanje izolacije, sploh v primeru mavčnih plošč, je potrebno uporabiti še ustrezno parno zaporo, da se izognemo prehodu vodne pare v oblogo in tako kondenzaciji notranjih sten. Poleg omenjenih rešitev oblaganje sten lahko uporabimo tudi namenski siporex (Ytong ga npr. trži pod imenom Multipor), ki je namenjen prav za oblaganje oz lepljenje topl. izolacije z notranje strani objekta.

Pri sami zasteklitvi pazimo za pravilno obdelane detajle (npr. odkapni profili zgornje in spodnje plošče balkona, okenske police itd), poskrbimo za ustrezno vgrajene kasete rolet ali žaluzij (zunanje senčenje je drugače obvezno na večstanovanjskih objektih, vsaj na južnih fasadah), ki morajo biti toplotno izolirane, poskrbimo da okenski profili po materialu in barvi ne izstopajo od ostalih nameščenih na objektu, sledimo obstoječim velikostim in odprtinam, ki so bile izvedene v začetnem stanju na objektu. Zasteklitev je tako glede protihrupne, kot toplotne zaščite najbolje, da je 3-slojna, saj večjih cenovnih razlik danes več ni, je pa pri tem potrebno dodatno upoštevati dodatno težo ipd.

Pri zaščiti tal je na balkonu potrebno, kot že omenjeno prej, z ustreznimi detajli poskrbeti za toplotno in protihrupno (udarni zvok) zaščito, kakor tudi za hidro bariero. Ker ponavadi obstoječi tlak v notranjosti starejših blokov oz. stanovanj ni toliko dvignjen od nosilne plošče, je najbolje na tla plošče balkona (prej seveda ustrezno obdelane) namestiti namenske izolacijske plošče (npr. Wedi Balco serija), ki so že tovarniške obdelane oz armirane, tako da lahko neposredno preko njih vgradite oblogo iz keramike ali česa drugega (tudi laminat ali parket, če bo površina balkona po novem dnevnega prostora ipd).

Vsekakor pa priporočam, da se o posegu prej dobro informirajte in skušajte najti najbolj kvalitetne dolgoročne rešitve, saj vas v nasprotnem primeru lahko drago stane, tako ali drugače, balkoni ali lože jasno že v začetku niso bili mišljeni za stalno bivanje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj