Na vsebino

Zunanje stopnišče

Pozdravljeni. Pri prenovi mansarde bi hoteli izvesti ločen zunanji dostop, za kar potrebujemo novo zunanje stopnišče. Kako se lotiti izvedbe in kakšna dovoljenja pri tem potrebujemo?

Arhitekt odgovarja

Predvidevam, da gre za ureditev mansarde oz. dostopa v stanovanjski hiši. Kar se tiče dovoljenj je stvar takšna, da gre pri gradnji zunanjega stopnišča za poseg v konstrukcijsko zasnovo objekta (v kolikor bodo na primer izvedene betonske stopnice), hkrati pa objektu večamo zunanje gabarite, s tem pa jasno tudi spreminjamo odmike objekta od sosednjih mej ipd. Za takšne posege potrebujemo gradbeno dovoljenje, podobno se zahteva tudi na primer pri izvedbi dodatnih balkonov ipd. Tudi v kolikor se odločimo za montažno, samonosno izvedbo zunanjega stopnišča, ga ne moremo obravnavati ločeno (kot recimo nezahteven ali enostaven objekt, za katerega na primer ne bi bilo potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja), saj je funkcionalno del objekta in njegovih tehničnih površin.

Ker pa bo verjetno zunanje stopnišče tako ali tako izvedeno v sklopu prenove iz rekonstrukcije mansarde, kjer se v večini primerov izvedejo dodatne frčade, odprtine na fasadi, podesti, balkoni, prizidave ipd, potem je seveda najbolj smiselno zunanje stopnišče zajeti v sklop projekta rekonstrukcije same mansarde in tudi pod tem projektom vložiti vlogo za gradbeno dovoljenje (postopek pridobitve gradbenega dovoljenja je podrobneje opisan tukaj). Vsekakor priporočam takšen pristop, saj boste na takšen način celovito rešili tako zunanji izgled objekta in najbolj funkcionalno zasnovo novih bivalnih površin.

Pri sami izvedbi zunanjega stopnišča je poleg prej omenjene celovite podobe objekta potrebno paziti na lokalne prostorske akte glede odmikov od sosednjih mej, morebitne uporabe materialov ipd. Pri zasnovi stopnišča je potrebno uporabiti napotke glede zunanjih stopnic,da ne dobimo previsokih in s tem nevarnih stopnic, potrebno je uporabiti materiale, ki onemogočajo zdrse (zelo pomembna je na primer uporaba ustrezne keramike za zunanje površine za naše podnebne razmere), ustrezno zagotoviti osvetlitev in po možnosti tudi vremensko zaščito pred padavinami (moramo po pri tem paziti, da ne preveč zastiramo svetlobe za notranje prostore, na primer). Zgoraj omenjeni napotki so pavšalne narave, za konkretno zasnovo izvedbe je pa seveda potreben individualni pregled objekta z opravljenimi izmerami in temu primerno izdelan projekt.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj