Tema zaradi katere se med „mačjeljubci“ krešejo mnenja. Če določeni trdijo, da je življenje mačk, ki živijo izključno v notranjih prostorih močno osiromašeno, drugi trdijo, da so mačke, ki imajo izhode na prosto v nevarnosti. Zagotovo imajo oboji prav.

Muce so zveri, plenilci, ki plezajo, skačejo, tečejo, lovijo, raziskujejo... in potrebujejo svobodo. Na drugi strani pa so v zunanjem okolju zelo ranljive. Ogrožajo jih večje živali (psi, lisice...), številne kužne bolezni, promet...

Dejstvo je, da mucam precej lažje zagotovimo kakovostno in pestro življenje v zaprtih prostorih, kot varnost na prostem. Že res, da veliko muc, ki so okusile življenje na prostem, nikoli ne pozabi svobode in želi uživati radosti svobodnega življenja, medtem, ko živali, ki so bile vzgojene v stanovanjih te želje nimajo. Vsekakor je najbolj odgovorno in pošteno do muc, da živijo kot notranje muce, a jim moramo zagotoviti dovolj gibanja; tekanja, igre, plezanja.

Poleg tega pa so muce dokaj invazivna vrsta, ki v našem okolju ni avtohtona in je tudi zato pošteno, predvsem do okolja, da ne živijo življenja divje živali.

Naš nasvet je, da mucam zagotovite kar se da kakovostno življenje znotraj svojih domov. Jim ponudite dovolj plezal, igral in kakovostno prehrano ter nego. Mačke niso naše sužnje, ki bodo lačne lovile majhne glodavce in ptice okoli naših hiš in poslopij ter se ne nekontrolirano množile. Naša skupna odgovornost je, da nekega dne na cestah ne bo več nikogaršnjih povoženih muc, bolnih in shiranih mačjih mladičev in pretepenih mačjih samcev. In naj se to zgodi čim prej.