Zelo zavajajoče je bilo širjenje informacij, da bo nov zakon prepovedoval splošno uporabo ovratnic za pse. Prepoveduje jo le pri psih, ki so večino časa pripeti na verigo. Tako ste lahko brez skrbi in svojega kužka še vedno peljete na sprehod pripetega na ovratnico.

Zagotovo je nov zakon (sprejet 21.septembra 2021) korak v pravo smer za boljše počutje žival, nikakor pa ne zagotavlja idealnega stanja. Še vedno je namreč dovoljeno privezovanje psov na verige.

Tudi v Utici smo zagovorniki vsesplošne rabe oprsnic, razen v primerih, ko je ovratnica potrebna zaradi namenov šolanja in lažjega vodenja psa. Oprsnice so do psa veliko bolj prijazne, še posebno v obdobju rasti oz. pri mladičih. Poleg tega pa pravilna izbira in raba oprsnice omogočata lažjo vodljivost in nadzor nad psom. Sicer pa so prve oprsnice začeli uporabljati na vlečnih psih, saj se tako razbremeni pritisk na vrat psa.

Tako boste v trgovinah za živali še vedno lahko izbirali med oprsnicami in različnimi ovratnicami, k sreči pa so prepovedana vsa vzgojna sredstva, ki omogočajo dresuro in nadzor nad živaljo s pomočjo električnih impulzov, le teh pa tako ali tako v naši trgovini nikoli nismo imeli v ponudbi.