Na vsebino

Ali so "raznorazne tekočine" res potrebne za delovanje akvarija?

Odgovor je vsekakor DA.

Pripravki, ki jih dodajamo v vodo so bistveni oz. nekateri celo obvezni, poleg ostalih osnovnih dejavnikov in nege akvarija za dobro delovanje našega domačega „ekosistema“ ujetega v stekleno posodo. Pogosto ljudje mislijo, da se gre samo za zdravila, kar pa ne drži. Res je, da so pripravki in zdravila za zdravljenje ribic praviloma v tekoči obliki in pakirana v podobne posodice, kot pripravki za vodo, a se gre za povsem različne zadeve, ki se jih uporablja s povsem drugačnimi nameni.

Pripravki za vodo opravljajo številne različne naloge, z ustrezno kombinacijo in količino pa dosežemo optimalne pogoje za akvarijske prebivalce. Na grobo bi lahko pripravke razdelili v naslednje skupine.

Pripravki za osnovno pripravo vode imajo predvsem nalogo v vodi nevtralizirati toksine, klorate, nitrate, fosfate... Brez smiselne uporabe le-teh in ustreznega ciklanja filtra, ki se uspešno cikla tudi s pomočjo slednjih, je voda v akvariju povsem neprimerna, za katero koli vrsto rib.

Pripravki za optimizacijo lastnosti vode so pripravki spomočjo katerih spreminjamo oz. prilagajamo lastnosti vode, kot so trdota, pH, vsebnost posameznih spojin in elementov (huminska kislina, tanin,...). S temi poskušamo doseči, da je voda v akvariju kar se da podobna vodi v kateri izbrane ribe živijo v naravi. Določene vrste tolerirajo večjo variabilnost določenih lastnosti, druge pa za preživetje potrebujejo točno določene, zelo specifične pogoje.

V kolikor je želja po bogato ozelenjenem akvariju pa je nujno tudi dobro poznavanje gnojil, splošnih mešanic, v določenih primerih pa zelo specifičnih snovi, ki jih določena rastlina potrebuje.

Potrebno je dobro poznavanje učinkovanja posameznih pripravkov. Nekatere snovi so lahko za posamezne prebivalce akvarija usodne. Tako je npr. uporaba pripravkov z vsebnostjo bakra lahko usodna za vse mehkužce (polži, školjke) v akvariju.

Za dobro kondicijo rib ne gre zanemariti prehranskih dodatkov, vitaminov in probiotikov. Kadar pa gredo stvari drugače kot si želimo, je potrebno poseči po zdravilih. Pravočasno in ustrezno ukrepanje je ključno. Zato mora imeti vsak akvarist pri sebi vsaj nekaj osnovnih pripravkov za zdravljenje najpogostejših ribjih bolezni.

Vir: Utica trgovina za živali
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj