Na vsebino

Barve mačk

Domače muce so najpogosteje črne ali oranžne barve, tako imenovane „tigraste“ muce so dejansko črne s progami. Redkeje se pojavljajo tudi pepelnato sive oz. modre muce ali celo krem barve.

Dejansko gre za črno in oranžno oz. rdečo barvo, ki sta zaradi „dilutet gena“, ki se izraža recesivno obledeli. Vse naštete kombinacije se pojavljajo v kombinaciji z različno velikimi površinami belih lis.

Za razliko od domačih mačk, pa pri pasemskih, ki so že mnogo generacij podvržene selekciji, na zanimive in redke vizualne lastnosti, poznamo mnogo večjo „paleto“ najrazličnejših barv in barvnih kombinacij. Od lila, peščene, čokoladno rjave, zlato in srebrno osenčenih odtenkov in specifično obarvanih, tako imenovanih „pointed“ vzorcev.

Velika barvna raznolikost je posledica ohranjanja recesivnih barv in mutacij, ki brez načrtnih parjenj v naravi hitro izginejo. Vezano na barvo muc obstajajo tudi miti, ki pa ne držijo. Tako je pogosto slišati, da je oranžna mačka vedno moškega spola. Ne drži. Želvovinasta samička in oranžen samček lahko dobita ženske potomce oranžne barve, oba oranžna starša pa dobita vse potomce oranžne barve.

Želvovinaste muce so vedno ženskega spola. Ne drži. Drži pa, da so samčki želvovinaste barve izjemno redki in neplodni. Vsekakor pa velja, da so vse mačke, ne glede na barvo krasne.

Vir: Utica trgovina za živali

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj