Na vsebino

"Ciklanje“ akvarija

Akvarij, v katerem plavajo raznobarvne ribice, je čudovit okras, s katerim pa je tudi nekaj dela.

Če želite lep akvarij, v katerem se bodo ribice dobro počutile in dolgo živele, je potrebna kakovostna „akvarijska tehnika“, dobri pripravki za vodo in redna nega.

Zelo pomemben pa je kakovosten „začetek“. Da bo zadeva funkcionirala je potrebno dobro pripraviti vodo oz. akvarij kakovostno „sciklati“, odstraniti strupene in škodljive snovi iz vode in ga pripraviti na življenje v njem.

Ko akvarij primerno okrasite z kamni, lesom, dekorji, nasadite rastlinje ter napolnite z vodo vklopite filtrirne naprave in grelec. V kolikor ste posadili žive rastline, za nekaj ur dnevno prižgite tudi luči (a ne predolgo obdobje, saj je „nesciklan“ akvarij še posebno ranljiv za nastanek nadležnih alg, pa tudi ob več svetlobe se „cikla“ počasneje). V vodo dodajte pripravke, ki svebujejo koristne bakterije. Le-te se bodo dokaj hitro razmnožile v dovolj veliki meri, da bodo odstranjevale iz vode različne dušikove spojine (nitrate, nitrite, amoniak). Da bo širitev bakterijskih kolonij še bolj uspešna, jih lahko vsak dan nahranite z nekaj lističi ribje hrane.

Po dveh do treh tednih čakanja bo voda v vašem akvariju verjetno že dovolj pripravljena za naselitev prvih ribic. Ribe naseljujte postopoma, da ne zamajete ekosistema, ki ste ga vzpostavili v akvariju.

Pred naselitvijo rib je priporočljivo stestirati akvarijsko vodo, če je žepripravljena na naselitev ribic.

Morebitni zapleti:

Voda postane motna, voda postane zelena, po akvariju se vam razrastejo alge, na predmetih v vodi in površini vode se naredi sluz, močnejši neprijeten vonj vode...

V kolikor pride do zgoraj naštetih pojavov in sami v roku nekaj dni ne izzvenijo, „ciklanje“ akvarija ni bilo uspešno. Zato podaljšajte čas priprave vode in uporabite ustrezne pripravke za vodo.

Vir: Utica trgovina za živali

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj