Na vsebino

Členonožci - hišni ljubljenčki

Členonožce predstavlja skupina nevretenčarjev v katero poleg pajkovcev sodijo še insekti, stonoge, raki... Glede na to, da gre za eno najobsežnejših živalskih skupin živali, saj obsega kar tri četrtine vseh znanih živalskih vrst, ni nič čudnega, da so nekatere vrste postale priljubljeni hišni ljubljenčki.

Če vas rakci in kozice, ki pogosto poseljujejo akvarije ne presenečajo, vas bodo verjetno stonoge, bogomolke, paličnjaki, pajki, škorpijoni... Se sliši nenavadno, ali mogoče celo nemogoče? Presenečeni boste, vendar tudi nekatere vrste žuželk vse pogosteje skrbijo za zadovoljstvo in kratenje časa mnogih ljudi po svetu. Če večina pri ljubljenčkih išče toplino, mehkobo, interakcijo, se drugi povsem zadovoljijo z zanimivimi in nenavadnimi živalmi, ki pa jih lahko predvsem opazujejo in uživajo v nenavadnem videzu svoje živali ali celo zbirke živali.

Poseben izziv pri posedovanju takšnih vrst je ureditev primernega bivalnega okolja, ki ne samo vizualno spominja na naravno okolje teh zanimivih živali, pač pa posnema tudi temperaturo, vlažnost zraka in dolžino dneva in, ki ga imajo živali v naravnem okolju. Drug izziv pa predstavlja hrana, predvsem pri vrstah, ki se prehranjujejo z drugimi živalmi (običajno manjšimi žuželkami).

Ravno izzivi, ki jih prinašajo te, običajno "eksotične" vrste, poleg vedno zanimivega dogajanja v terariju običajno pritegnejo bodoče lastnike. Velika prednost posedovanja takšne živali pa je gotovo časovna nezahtevnost in možnost krajše odsotnosti lastnika, saj praviloma takšne živali brez težav nekaj dni pustimo doma same.

Vsekakor pa je pred nakupom takšne živali potrebno zelo dobro proučiti vse o negi in oskrbi takšne živali, nakup pa opraviti pri registrirani organizaciji, ki z dokazili izkaže poreklo živali. Nikakor si ne smemo dovoliti, da bi z nepremišljenim nakupom vzpodbujali "črn trg" in vzpodbujali nepotrebno ropanje narave.

Vir: Utica trgovina za živali
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj