Vsi si želimo, da bi bili naši kosmatinčki pridni, poslušni in srečni ob nas. Zato jih že takoj začnemo vzgajati in učiti. Pogosto smo kot novi lastniki zelo ambiciozni in ponosni, ko naš kuža osvoji prva povelja ali „trikce“. Po nekaj mesecih pa, ko kužki pridejo v puberteto in njihovo razmišljanje nekoliko „prestopi na druge tirnice“ se mnogokrat zgodba povsem spremeni.

In kaj je najpogostejša napaka, zaradi katere do rezultatov pridemo kasneje kot bi si želeli ali celo nikoli?

V veliko primerih je problem na preslabi navezavi med lastnikom in psom ter pretiranimi zahtevami s strani lastnika oz. vodnika. Četudi svojega psa obožujemo in pes obožuje nas, to še ni zagotovilo, da je med nami dovolj dobra vez, ki omogoča obojestransko spoštovanje in razumevanje. Zato nikar pri vzgoji ne prehitevajte z raznimi triki, povelji, pretirano doslednimi vajami, ki lahko pasje mladičke zamorijo. Delajte na navezavi, vaš cilj naj bo, da bo imel pes željo slediti vašim željam, poveljem. Psu pa skozi igro pokažite kaj od njih želite.

Kadar psi niso dovolj zreli, da bi razumeli kaj od njih pričakujemo, postanejo zmedeni. Iščejo inovativne rešitve, kot so uhajanje od vodnika, grizenje predmetov, plahost, umikanje, agresija... tega si ne želimo. Dolgočasna hoja poleg na popetem povodcu, daljša „odlaganja“ (počitek psa na enem mestu), zatezne ovratnice, nasilno umirjanje igre, kakršno koli kaznovanje,... so zagotovo odličen recept za razdor navezave med lastnikom in psom.