S svojo zanimivo pojavo pritegnejo nemalo pozornosti. Dejansko v zadnjih letih veljajo za eno najpopularnejših pasem, kar pa glede na nadvse pikupen značaj, majhnost in nezahtevnost po gibanju ni nobeno presenečenje, saj so kot ustvarjeni za sodoben način življenja.

„Francozi“ so majhni, kompaktni, molosoidni psi. Njihov izvor ni povsem pojasnjen in obstajajo nasprotujoče si teorije, a dejstvo je, da je pasma kot takšna bila oblikovana v 20. stoletju.

Francozi imajo čudovit značaj. So vedno dobre volje, igrivi, vdani, družabni, radovedni... So neodvisni, a hkrati zvesti in inteligentni. Prijazni so do otrok in živali. Nega ni pretirano zahtevna. Redno izčesavanje odmrle dlake, krajšanje krempljev, čiščenje ušes in zobovja so dovolj v kolikor kuža nima posebnih potreb.

Pasma je sicer precej anatomsko deformirana, a so kljub temu dokaj zdravi. Možne so težave z dihanjem, alergije, problemi s hrbtenico, a so možnosti za težave bistveno manjše v kolikor kuža izhaja iz kakovostne načrtovane vzreje. Francoski buldogi so kužki, ki potrebujejo bližino lastnika in so primerni izključno za bivanje v hiši ali stanovanju.