Eden izmed najpogostejših dejavnikov pri izbiri podlage za v akvarij je izgled posameznega peska.

Na izbiro je nešteto barv in granulacij. Vsekakor je modro upoštevati tudi praktičnost izbire in pa predvsem dobro načrtovati in prilagoditi izbiro organizmom, ki jih imamo namen naseliti v akvarij. Naustrezna izbira peska je lahko, predvsem za talne organizme, smrtno nevarna.

Somčki rodu "corydoras", ki neprestano "brskajo" po dnu akvarija si lahko na ostrih kamenčkih poškodujejo "brčice" in zaradi slednjega celo poginejo, medtem, ko določene, požrešnejše vrste pomotoma pojedo premajhne kamenčke kar ravno tako ne vodi v dober konec. S praktičnega vidika pa je tako, da bo akvarij v kateremu bo droben pesek potreboval bolj redno presesavanje dna, saj se vsi presežki hrane, ribji izločki in morebitni odmrli deli rastlin naberejo na površini podlage in hitro kazijo izgled akvarija.

Vsekakor je izbiro podlage dobro načrtovati tudi glede na rastlinje, ki ga želimo imeti v akvariju. Pod pesek namestimo tudi hranilno podlago za rastlinje, zato je pomembno, da je količina peska dovolj velika, da zadrži "akvarijsko zemljo" pod svojo maso.

Bolj izkušeni akvaristi se lahko poslužujejo tudi različnih kombinacij granulacije peska in tako dosežejo poseben, naraven videz.