Skoraj vsakemu se je že zgodilo, da je srečal zbeganega in prestrašenega psa ali mačko, lastnikov pa ni bilo nikjer blizu.

Običajno je dovolj trenutek nepazljivosti, mogoče preveč naivnega zaupanja ali pa se gre za splet nesrečnih okoliščin, da se žival, ki ima sicer skrbne in ljubeče lastnike izgubi. Ali pa gre dejansko za zavržene živali, v takšnih primerih najpogosteje za mladičke, ki so plod nenačrtovane ljubezni, kar je gotovo vredno obsodbe, saj so takšna ravnanja povsem nesprejemljiva.

Kaj storimo kadar se srečamo s takšno živaljo?

Naša dolžnost je, da nemudoma obvestimo pristojno zavetišče ali center za obveščanje, kjer nato poskrbijo, da pride informacija do zavetišča. Poleg natančne lokacije so zelo dobrodošle tudi informacije o stanju živali, morebitnih poškodbah in ocena velikosti oz. opis živali. Ker so zavetišča dokaj oddaljena in so oskrbnki v trenutku, ko sporočimo o najdeni živali lahko ravno zasedeni s skrbjo ali izlovom neke druge živali, lahko do njihovega prihoda traja precej časa. V kolikor je le možno in pri tem ne ogrožamo sebe ali drugih oseb, poskrbimo, da žival omejimo in poskrbimo za njene osnovne potrebe, hrano, vodo.

Če ima kuža ovratnico, preverimo ali se na njej morebiti ne nahajajo tudi podatki lastnika. V tem primeri takoj kontaktiramo lastnika in se izognemo proceduri in stroškom povezanim z zavetiščem, saj v takšnih primerih vse nastale stroške krije lastnik kužka. Nikakor in nikoli pa živali ne zadržimo zase, saj se gre lahko za lastniškega psa ali mačko. Lastniki ga/jo gotovo iščejo in močno pogrešajo. Poleg tega pa smo s takšnim ravnanjem v prekršku. Isto velja v primerih, ko najdemo živali, ki so gotovo zavržene. Ob najdbi je potrebno obvestiti zavetišče, s katerimi pa se lahko dogovorimo o kasnejši posvojitvi kužka ali muce, vendar žival mora skozi postopke, ki jih oapravijo v zavetišču.