Koloidno srebro je poznano kot zelo učinkovito v boju z glivicami, virusi in bakterijami. Raztopine in druge pripravke iz koloidnega srebra se uporablja z namenom zdravljenja ljudi in živali, pa tudi za razkuževanje voda. Koloidno srebro ob pravilni uporabi in ustreznih odmerkih nima poznanih negativnih stranskih učinkov. Velika uporabna vrednost srebrovih nanodelcev pa je vse bolj priljubljena tudi pri lastnikih malih živali.

Koloidno srebro se uporablja v pripravkih, ki jih uporabljamo v vseh fazah celjenja površinskih ran. Prprečuje razvoj infekcij in tako pospešuje celjenje. Uporabno je pri sredstvih za preprečevanja neprijetnega vonja. Uporabno tako na površinah kjer se zadržujejo živali, kot pri vzdrževanju svežega vonja živali same. Ohranja tudi zdravo stanje kože in dlake, priporočljivo tudi v primeru glivičnih infekcij, ki so v tem letnem času pogoste. Koloidno srebro se odlično obnese tudi pri vzdrževanju zdravja očes. Preprečuje vnetja, patogeni mikroorganizmi pa na koloidno srebro ne morejo postati odporni.

Nikakor pa ne gre zanemartiti tudi pozitivnega učinka koloidnega srebra pri negi zobovja in vzdrževanju zdravja ustne votline.