Koprofagija je pojav, ko žival zaužije svoj iztrebek. Pri določenih živalskih vrstah, naprimer kuncih, je to običajen in nujen proces za normalno zdravo prebavo. Kadar pa to počnejo psi ali mačke pa je pojav nenaraven in sila neprijeten. Tako za žival, ki lahko stakne parazite, kot za lastnika.

Koprofagija pri pseh in mačkah je vedenjska anomalija. Do nje lahko pride spontano, zaradi pomanjkanja v hrani ali zaradi neprimernih okoliščin v obdobju odraščanja. Daljše obdobje, ko žival uživa svoje ali tuje iztrebke, težje je pojav odpraviti. Zato je ključno, da lastniki reagiramo takoj.

Sprva s preventivo (redno pobiranje iztrebkov, držanje psa na povodcu, opozarjanje...), v kolikor smo neuspešni si lahko pomagamo s posebnim prehranskim dodatkom, ki ne vpliva na ješčnost ali počutje psa. Spremeni pa okus iztrebka, tako, da je za žival neokusen. Ko pes oz. mačka večkrat zaporedoma okusi neprijeten okus iztrebka počasi opusti nezaželjeno navado.

Nasvet veterinarja: Redno tretiranje živali proti notranjim parazitom je zelo pomembno za zdravje in dobro počutje živali. Predvsem gliste in trakulje so prisotne v našem okolju. Sodobne smernice narekujejo dehelmintizacijo 3 do 4-krat letno za odrasle živali in pogosteje za odraščujoče živali.

dr. vet. Med. Ana Vrščaj (Veterinarska ambulanta Črnomelj)