Novopečeni lastniki pasjih „pubertetnikov“, pa tudi odraslih psov pogosto sprašujejo kako kužke odvaditi določenih nezaželjenih navad. Predvsem je to skakanje na ljudi, kraja iz košev za smeti, uničevanje čevljev in drugega pohištva,..

Vse „utrjene“ navade, oz. spoznanje psov je zelo težko prekiniti oz. odvaditi. To so „veščine“, ki so povezane s pasjo „naravo“ in z vzgojnega vidika nimajo nobene povezave z naučenimi triki in obvladanjem povelij. Da pes dojame, da določena vedenja niso ustrezna in zaželjena, a so hkrati nekaj instinktivnega zanj, je potrebno ogromno doslednosti in vztrajnosti.

Zato je mnogo bolj smiselno ravnati preventivno in psu onemogočiti, da te veščine sploh razvije. Torej, če bodo čevlji zloženi v omari, jih gotovo ne bo zgrizel. Če bo v stanovanju koš za smeti pospravljen za vrati omarice, ga zagotovo ne bo razmetal, če kuža vsakič, ko skoči na nas, ne bo deležen dodatne pozornosti (tudi kreg je v tem primeru nagrada), bo slej, ko prej prenehal.

Z ustrezno ureditvijo bivalnega okolja psa in doslednim usmerjanjem „po pravi poti“ nam bo ostalo bistveno več časa, ki ga lahko namenimo koristnemu treningu lepega vedenja in učenju raznih trikov in povelji. Zavedati pa se je potrebno, da je žvečenje, trganje, grizenje naravna potreba psov, ki pride še posebno do izraza v obdobju menjave zob. Zato jim je potrebno zagotoviti ustrezne igrače, prigrizke, kosti, s katerimi zadovoljijo svoje potrebe.