Na vsebino

Mačji posipi

Vsem, ki svoja stanovanja delimo z mačkami, je jasno, da ni vsak posip za mačje stranišče dober. Kateri je najboljši?

Konkretnega odgovora na to vprašanje ni, saj ljudje zelo različno dojemamo in ovrednotimo določene karakteristike. Načeloma pa si vsi želimo, da posip odlično in v čim večji meri nevtralizira vonj, da je enostaven za čiščenje, torej, da je vpojen in se dobro grudi, ter, da se ne raznaša izven mačjega stranišča.

Posipov je več vrst. V principu se delijo na kristale, pesek in pa celulozne pelete oz. kosmiče. Peski, po večini bentoniti, so vpojni in se grudijo, to pomeni, da vse izločke sproti odstranjujemo iz stranišča. Sam pesek vonja ne prekrije, zato so dodane razne primesi. Nekateri peski so izjemno vpojni, tudi do 500%, kar pomeni, da manjša količina peska „zdrži“ bistveno dlje časa. Tako je tudi čiščenje enostavnejše in nastane manj odpadkov.

Kristali delujejo na drugačnem principu, se ne grudijo, pač pa absorbirajo vso tekočino, trdne dele (iztrebek) pa je potrebno redno odstraniti. Silikati delujejo tudi antibakterijsko, tako, da posledično precej dobro prekrijejo neželjene vonje.

Vsi, ki pa jim je predvsem pomembno varovanje okolja, posegajo po kosmičih ali briketih iz celuloznih vlaken. Slednji so tudi povsem biorazgradljivi. Takšni posipi se dobro grudijo in dokaj dobro absorbirajo tekočine. Ne glede na posip je potrebno mačja stranišča redno čistiti, večkrat na dan. Poleg tega, da mnoge muce nikoli ne bodo uporabile stranišča, ki ni povsem čisto, je slaba higiena v mačjem stranišču tudi potencialen vir mnogih bolezni.

Izberite kakovostne posipe in redno vzdržujte higieno v stranišču vaše mačke.

Vir: Utica trgovina za živali

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj